Ворожіння на спільному списку

07.03.2012
Ворожіння на спільному списку

Яценюк і Турчинов намагаються розгледіти виборчі перспективи. (Фото з сайту pravda.ks.ua.)

Партії «Батьківщина» і «Фронт змін» справді ведуть переговори про формування єдиного списку на парламентські вибори. «Не секрет, що ми ведемо переговори, оскільки впевнені, що чим вища міра об’єднання, тим вищий результат. Вважаю, що для України було б корисніше, аби ми мали єдиний список», — заявив віце–спікер від БЮТ Микола Томенко, перебуваючи у Черкасах.

При цьому пан Томенко запевнив, що для нього нема значення, «хто буде першим у списку об’єднаних політичних сил». «Я готовий посунутися і поступитися місцем у списку, і вся «Батьківщина» готова посунутися, якщо ми отримаємо об’єднаний партійний список», — цитує БЮТівця агенція «Інтерфакс–Україна».

Апологетом єдиного списку вважається Юлія Тимошенко, котра в силу свого статусу не може ані очолювати список, ані керувати виборчою кампанією. Лідерка БЮТ з–за ґрат закликає опозиційні сили до спільного балотування. Донедавна ці заяви скидалися на популізм. Проте минулого тижня «Українська правда» опублікувала статтю, з якої випливає, що опозиційні лідери розмірковують не лише про список, а й про можливі комбінації після президентських виборів 2015 року (президентство — одному, прем’єрство — іншому).

Ідеалістична ідея «ФЗ» і БЮТ може розбитися об амбіції ватажків та особистісний фактор (уявіть, як штаби Тимошенко сприйматимуть амбітного Яценюка, якщо всередині «Батьківщини» примудрилися посваритися навіть давні соратники). До всього, закон передбачає: за партійним списком можуть висуватися або члени політичної сили, або безпартійні кандидати. Важко уявити, як хтось писатиме заяви на вихід із власної ж партії — чи Яценюк із Мартиненком чи Турчинов із Томенком...

Водночас соціологи ствер­джують, що союз Арсе­нія та Юлії не принесе такого ужинку, як хотілося б лідерам — хоча при цьому залишається найбільш перспективним блоком. За даними соціологічної групи «Рейтинг», яка провела масштабне опитування з приводу симпатій виборців до окремих сил та можливих союзів, жоден із варіантів об’єднаних списків не дає кумулятивного ефекту. «Похід партій на вибори «по одному» дає у підсумку кращі результати, ніж в об’єднанні», — вважають у «Рейтингу». Єдиним блоком, який може себе виправдати, є БЮТ — «ФЗ»: порізно ці сили набрали би 31% голосів, а спільним списком — 30%.

Цікаво, що «великий список» у першу чергу подобається прихильникам Тимошенко (його підтримують 90% виборців «Батьківщини»). У Яценюка таких симпатиків менше — 75%. У нього більше мотивів сказати: «Я — окремо».