Тростянецький бунт

02.03.2012
Тростянецький бунт

Мітинг на підтримку міського голови Тростянця. (Фото з сайту rama.com.ua.)

У вівторок кількасот тростянчан вийшли на мітинг до міської ради, аби підтримати міського голову Юрія Бову. «Всі на захист міста!», «Обласна владо, ти з ким?» — закликали та запитували плакати, а ще — обіцяли — «Не допустимо рейдерського захоплення!».

 

Виклик громаді

Події в районному центрі Сумщини, відомому передусім своєю фабрикою «Крафт Фудз» із брендом «Корона», останнім часом розвиваються досить стрімко. Спочатку міського голову Юрія Бову звинуватили в корупції, відповідно, йому було присуджене адміністративне стягнення. У депутатському корпусі почався рух за відставку виконкому та секретаря міськради Аліни Шацької. У понеділок питання про дострокове припинення повноважень секретаря мала розглянути позачергова сесія міської ради.

«Подання про розгляд даного питання група депутатів внесла заздалегідь. Ми, згідно з законом, призначили засідання, — розповідає «УМ» Аліна Шацька. — Але, коли вже зібралися на сесію, група депутатів вирішила змінити порядок денний і негайно розглянути подання прокуратури щодо Юрія Бови та, відповідно, усунути з посади і мене, і його. Вручили й відповідне депутатське подання, аргументуючи це тим, що це «необхідно зробити негайно». З чого така негайність? Адже відповідь прокуратурі слід надавати в місячний термін. І усунення голови з посади варто все ж для початку обговорити принаймні в комісіях. Юрій Бова й запропонував зробити все згідно з законом, без поспіху. Порядок денний був поставлений на голосування, але його не затвердили. Відповідно, сесія відбутися не могла й голова закрив засідання».

Як розповідають свідки, із закриттям сесії сталася прикра заминка. Міський голова оголосив його, але гімн на закриття не пролунав, певно, з технічних причин. І опозиційні голові депутати зробили висновок, що сесія залишається відкритою, і запропонували все ж проголосувати їхню пропозицію порядку денного. Після відмови голови та секретаря вести засідання депутати обрали для цього іншу людину. Гармидер, що зчинився в залі, дав підставу перенести засідання в інше місце. Й воно відбулося без участі голови та секретаря.

На зборах виступила старший помічник прокурора району Оксана Шаповал, яка повідомила, що Юрій Бова не виконує рішення суду — не сплачує накладений на нього штраф і не складає повноважень голови. Відповідно, напередодні прокуратура й звернулася з поданням щодо неправомірних дій посадовця.

Прибічники Юрія Бови, міського голови з 2005 року, вважають, що навіть за наявності адміністративних стягнень його усунення з посади не обов’язкове. «Маємо не один приклад, коли сесії після подібних подань щодо корупційних дій не приймали рішення про відставку голови, бо й депутати, й громада ліпше знають, наскільки їх обранець корумпований чи ні», — пояснила Аліна Шацька.

«Якби Бова став регіоналом, цього б не було»

Така колотнеча у міській раді та той поспіх, з яким намагалися розглянути справу голови, й викликали вівторковий мітинг тростянчан, які вважають дії частини депутатів незаконними. У своєму зверненні, адресованому до Президента України, Голови Верховної Ради, Прем’єр–міністра, голів обласної держадміністрації та облради, до Асоціації міст України, вони називають подібні дії викликом громаді. «Групка депутатів міської ради, дбаючи лише про свої бізнес–інтереси, які суперечать інтересам громади, засадам державної політики, своїми діями вносить соціальну напругу в громаду, підриваючи тим самим віру в авторитет влади як такої, — йдеться у зверненні. — Замість конструктивної роботи в сесійній залі названа групка намагається будь–що звільнити керівництво міста, яке не пого­джується виконувати роль маріонеток в їхніх руках».

Зі своєї точки зору, учасники, мітингу пояснили й корупційну історію голови. «...Був сфабрикований протокол про адміністративне порушення, в якому звинуватили міського голову в скоєнні корупційного правопорушення, а саме у тому, що він, будучи в 2006 році засновником приватного підприємства «Меркурій», начебто займався підприємницькою діяльністю, хоча він не отримував ніяких коштів від даного підприємства, не займав там жодної посади, не підписував жодного документа, не брав участі у його діяльності навіть опосередковано. Діяльність цього підприємства ніколи не була пов’язана з діяльністю міської ради».

Правоохоронці ж кажуть: Бова був єдиним засновником підприємства, що нібито докорінно змінює ситуацію, а за документами — ще й його директором.

Представники громади, звісно, мають право відстоювати свою точку зору, але навряд чи противників голови у раді можна назвати групкою. Адже їх — 20 із загалом 36 депутатів. «Голова в раді не має більшості. Хоча серед населення його рейтинг справді високий, — каже «УМ» редактор тростянецької газети Павло Зленко. — Зараз юристи розбираються, що є законним, а що незаконним у цій ситуації. Вхід до міськради практично забарикадовано, в кілька рядів поставлені стільці та чергують міліціонери».

Обласна влада чітко висловила свою думку щодо подій. Заступник очільника облдержадміністрації Олександр Цупро передав тростянчанам позицію голови Юрія Чмиря: жодних втручань, все вирішувати в судовому порядку.

Водночас голова громадської організації «Бюро аналізу політики» Олег Медуниця вважає, що ситуація має подвійне дно: «З одного боку, голова обладміністрації демонстрував прихильність до Тростянецького голови і навіть ставив його за приклад. З іншого — однопартійці Юрія Чмиря борються за усунення Бови. На мою думку, тут виявляється сьогоднішнє ієзуїтське ставлення до місцевого самоврядування: якщо ти не є членом Партії регіонів, ти не будеш обіймати відповідну посаду. Якби Бова став регіоналом, такої ситуації, певно, не виникло б. Адже сьогодні ми нерідко маємо приклади дуже вибіркового застосування закону про корупцію».