Переможний дисбаланс

02.03.2012

Рівно за 100 днів до чемпіонату Європи–2012 збірна України провела свій перший із чотирьох спарингів, які мають допомогти Олегові Блохіну остаточно визначитися і обкатати бойову обойму гравців на домашній єврофорум. Напередодні поєдинку з командою Ізраїлю Олег Володимирович укотре наголосив, що запрошувати до збірної футболістів за минулі заслуги не збирається — місце у складі команди слід завоювати.

Певно, тому початок протистояння у Петах–Тикві для українців вийшов нервовим, а злива, яка саме розпочалася зі стартовим свистком польського арбітра Мілоша Марциняка, тільки додала браку в діях гостей.

Як влучно підмітив після матчу Блохін, українці самі створювали небезпечні моменти біля своїх воріт. Кілька разів досвідчений Олександр Шовковський помилявся на виходах, кiлька голевих нагод з’явилося у ізраїльтян після неузгоджених дій стовпів оборони — Тараса Михалика та Євгена Хачеріді. Проте покарати українців господарі не змогли. Натомість наші співвітчизники, які, до слова, грали в новій виїзній —синій — формі, витиснули максимум із двох напівмоментів. Спочатку зусиллями Андрія Ярмоленка наші заробили пенальті, яке вдало реалізував Олег Гусєв, а трохи згодом Ярмола асистував Євгену Коноплянці, котрий точним «більярдним» ударом подвоїв рахунок.

У перерві, за словами наставника «синьо–жовтих», він зробив три заплановані заміни. «Солодка парочка» з «Динамо» — Мілевський–Алієв — змінили непереконливих Девича та Вороніна, а місце на останньому рубежі зайняв Андрій Дикань. Водночас випустити в центр оборони замість Хачеріді Мандзюка нашого керманича змусила травма найвищого гравця збірної України. Відзначимо, що одна– єдина ротація в оборонних редутах призвела до справжнього хаосу біля воріт Диканя.

«Мандзюк «не потрапив» у гру, відтак у діях наших оборонців була помітна паніка», — пояснив Блохін. — Господарі відчули, що можуть вирівняти гру». А хмизу в багаття додав новий наставник ізраїльтян Елі Гутман, котрий серйозно підсилив атаку, випустивши на поле одразу трьох форвардів. І, як кажуть, тренерські заміни зіграли. Рахунок розмочив Хемед, який реалізував пенальті, призначене за гру рукою Мандзюком у штрафному майданчику, а вдруге українців засмутив Бен Саар, який, скориставшись позиційною помилкою Михалика, розстріляв упритул Диканя.

Щоправда, у проміжку між двома влучними пострілами господарів Коноплянка, Алієв та Ярмоленко провели показову триходівку, яка завершилася голом останнього.

Попри ігровий дисбаланс — Олег Блохін пояснив це браком ігрової практики в усіх без винятку футболістів збірної — «синьо–жовтим» вдалося втримати переможний рахунок. Відзначимо, що в чотирьох попередніх зустрічах з ізраїльтянами українці двічі програвали й двічі розписували нічию. «Грою задоволений відсотків на 80, враховуючи, що ми грали з такою сильною командою у неї вдома», — підсумував Блохін вояж на Святу землю.

 

ОЦІНКА

Попри те що україно–польський проект під назвою Євро–2012 довгий час перебував під загрозою зриву, нині ні в кого не залишилося сумніву в успішності започаткованих ідей. Навіть заповзяті скептики з Німеччини, які найбільше з усіх європейців передрікали провал Варшаві та Києву, визнали, що Україна впоралася з узятими на себе зобов’язаннями. «Сьогодні немає жодних сумнівів у тому, що останні штрихи приготувань будуть зроблені вчасно», — повідомляє німецьке інформаційне агентство DAPD Nachrichtenagentur.

 

ТАБЛО

Товариські матчі

Ізраїль — Україна — 2:3

Голи: Хемед, 54 (пен.), Бен Саар, 63 — Гусєв, 17 (пен.); Коноплянка, 45; Ярмоленко, 61.

Ізраїль: Ават, Шпунгін (Габай, 62), Бен Хаїм, Гершан, Бен Даян (Цедек, 87), Коен (Дамарі, 75), Натхо, Меліксон, Рафаелов (Захаві, 46), Бенаюн (Хемед, 46), Барда (Бен Саар, 46).

Україна: Шовковський (Дикань, 46), Гусєв (Бутко, 90+2), Хачеріді (Мандзюк, 46), Михалик, Селін, Тимощук, Ротань (Гармаш, 76), Ярмоленко, Коноплянка, Девич (Алієв, 46), Воронін (Мілевський, 46).

Попередження: Бен Хаїм, 71; Гершан, 82.

Суддя — Марциняк (Польща).

Петах–Тиква, стадіон «Мошава», 5 000 глядачів.

* * *

«Динамо» — «Маккабі» (Х, Ізраїль) — 5:0 (Калитвинцев, 17; Мендес, 32 (у свої ворота); Бетао, 36; Аруна, 48; Дуду, 52), Португалія (U–21) — Україна (U–21) — 2:0, Ізраїль (U–21) — Україна (U–21) — 4:0, Хорватія — Швеція — 1:3 (Олссон, 44 (у свої ворота) — Ібрагімович, 13 (пен.); Ларссон, 46, 69), Німеччина — Франція — 1:2 (Какау, 90 — Жиру, 21; Малуда, 69), Англія — Голландія — 2:3 (Кехілл, 85; Янг, 90 — Роббен, 57, 90+1; Хунтелар, 59), Іспанія — Венесуела — 5:0 (Іньєста, 37; Д. Силва, 40; Сольдадо, 50, 53, 84; вилучення: Амореб’єта, 65 (В)), Данія — Росія — 0:2 (Широков, 4; Аршавін, 45), Вірменія — Канада — 3:1 (Пізеллі, 23, 67; Юзбіліз, 90 (пен.) — Маккенна, 5), Грузія — Албанія — 2:1, Чорногорія — Ісландія — 2:1, Люксембург — Македонія — 2:1, Туреччина — Словаччина — 1:2, Румунія — Уругвай — 1:1, Швейцарія — Аргентина — 1:3, Італія — США — 0:1, Півн. Ірландія — Норвегія — 0:3, Польща — Португалія — 0:0, Ірландія — Чехія — 1:1, Словенія — Шотландія — 1:1.

 

ПІСЛЯМОВА

Олег Блохін,
головний тренер збірної України:

— Наша перемога — заслужена, адже стовідсоткових моментів у нас було більше, щоправда, не всі ми використали. Ми вперше обіграли збірну Ізраїлю — хорошу, зiграну команду. Забити три м’ячі такому суперникові і створити велику кількість небезпечних моментів — це варто вiтати.

 

А ІНШІ ЯК?

А хто тут фаворит?

Польща, так само як і Україна, виконати вимогу УЄФА — здати в експлуатацію всі стадіони за рік до старту Євро–2012 — не змогла. Хай там як, але місяць тому у Варшаві урочисто «запустили» останню з восьми арен ЧЄ — стадіон «Національний».

А позавчора на ньому відбувся матч–відкриття між збірними Польщі та Португалії, квитки на який розійшлися, як гарячі пиріжки, — за кілька годин. Однак повноцінного хрещення арени, на якій 8 червня відбудеться стартовий поєдинок Євро, не вийшло, оскільки у грi не було продемонстровано головного футбольного атрибуту — голів.

А от у протистоянні англійців — суперників збірної України по груповому раунду ЧЄ та голландців глядачі побачили аж п’ять голів. «Леви», які нещодавно залишилися без головного тренера (італієць Фабіо Капелло достроково розірвав контракт з англійською федерацією) й грали під орудою «тимчасового» Стюарда Пірса, продемонстрували характер, але цього виявилося недостатньо у протистоянні з більш майстровитими віце–чемпіонами світу.

Ще двоє опонентів нашої збірної по квартету D — шведи та французи — переможно розпочали новий рік. Скандинави доволі легко розібралися з хорватами, а «триколірні» сенсаційно здолали в гостях німців. Нещодавно президент УЄФА Мішель Платіні заявив, що французи не входять до числа претендентів на титул чемпіонів Європи, тим самим дуже образив підопічних Блана. А вони, наперекір своєму іменитому співвітчизнику, взяли й обіграли головних фаворитів ЧЄ, нехай і в товариському матчі.