НОВИНИ ПЛЮС

01.03.2012

Омбудсмена обиратимуть 13 березня

Верховна Рада розгляне кандидатури на посаду Уповноваженого з прав людини 13 березня, припускає Голова ВР Володимир Литвин. Нагадаємо, що до ВР офіційно надійшли документи на двох кандидатів на цю посаду — харківського правозахисника Євгена Захарова (його підтримує опозиція) та уповноваженого Кабінету Міністрів у справах Європейського суду з прав людини Валерії Лутковської.

«Вікілікс» Путіна, Тимошенко та Януковичем

В оприлюдненій днями черговій порції «секретів» американської розвідки від сайту «Вікілікс» знов згадується Україна. В аналітичному листуванні між агентами розвідувально­аналітичної компанії Stratfor йдеться про те, що російський прем’єр­міністр Володимир Путін підтримував Юлію Тимошенко, однак відмовився від цього на прохання президента РФ Дмитра Медведєва і тому став на бік Віктора Януковича напередодні минулих президентських виборів в Україні. «Путін ніколи не хотів, щоб Янукович був при владі без противаги — щоб тримати його в руках. Путін знав, що Янукович міг мати абсолютну більшість, але хотів закріпити роль Кремля у Києві... Він хотів, щоб це (противагою. — Ред.) була Тимошенко. Не тому, що вона проросійська, а тому що з усіх топ­політиків її легше за все купити», — пише автор записки, старший аналітик з питань Євразії Лорен Гудріч. І далі: «Але Медведєву ніколи не подобалася Тимошенко переважно тому, що вона ніколи його не поважала під час зустрічей і мала справу лише з Путіним».

Після оприлюднення листування голова компанії Stratfor Джордж Фрідман назвав її незаконною, а також зазначив, що ці матеріали можуть бути фальшивками або «трактованими неправильно», підкреслює «Українська правда».

Зниклий голова «Нафтогазвидобування» виходив на зв’язок

Голова правління «Нафтогазвидобування» Олег Семінський, який зник кілька тижнів тому, виходив на зв’язок із родиною, розповів одному з видань начальник Головного слідчого управління МВС Василь Фаринник. Дзвінок пролунав начебто на наступний день після зникнення Семінського. «Він повідомив, що з ним усе гаразд. Більше ніякого зв’язку з Семінським або вимоги викупу не було», — каже Фаринник.