Просто свій хлопець!

01.03.2012
Просто свій хлопець!

Юрій Колобов.

Несподіванки не сталося. Близький до сім’ї Президента Віктора Януковича банкір Юрій Колобов, який, за словами того ж таки Януковича, був аж ніяк не головним кандидатом на цю посаду серед інших претендентів, таки очолив Міністерство фінансів. Експерти, втім, сумніваються, що інші кандидатури були і глава держави, який нині намагається особисто контролювати фінансові потоки держави, робив якийсь вибір.

«Це втрата для Нацбанку, але надбання для Міністерства фінансів», — перед початком засідання уряду прокоментував це призначення тепер уже колишній шеф Колобова, ще один член Сім’ї і за сумісництвом голова Нацбанку Сергій Арбузов. Банкіри до такого оптимізму голови НБУ назагал ставляться скептично. «Він молодий, активний, гарячий до роботи», — дипломатично відповів «УМ» президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, відмовившись переходити на особистості. «Чесно кажучи, Колобов не відповідав навіть посаді першого заступника голови НБУ, — екс­заступник голови Нацбанку Сергій Яременко у розмові з «УМ» виявився відвертішим. — Адже завдання, коло обов’язків та принципи роботи керівника комерційного банку (остання посада Колобова — голова правління БТА Банку. — Авт.) корінним чином відрізняються від поля діяльності фінансового регулятора. Людина, яка займає посаду, мала досконально володіти принципами роботи нацбанків різних країн, знати їх функції».

Тож про переміщення професіонала з однієї посади на іншу тут не йдеться. На думку опозиційного депутата Володимира Бондаренка, це черговий крок до монополізації влади особисто Віктора Януковича і водночас є усуненням від ресурсів представників великого капіталу, зокрема команд Ріната Ахметова і Дмитра Фірташа.

Політичну складову в останній рокіровці Президента вбачає і голова Центру прикладних досліджень «Пента» Володимир Фесенко. «Янукович вибудовує систему впливу переваг: Порошенко (який невдовзі нібито має очолити Мінекономіки. — Авт.) — союзник Азарова, Колобов — близький до Арбузова, а через нього до сина Януковича Віктора. Це новий формат балансу інтересів у владі», — сказав «УМ» Фесенко.

У самому Мінфіні після останніх кадрових штормів — звільнення «аксакала» Федора Ярошенка, короткочасне перебування біля штурвалу «зайди» Валерія Хорошковського — з приходом Колобова нічого кардинально не зміниться. Хоча мало би. Так, одне із сакральних завдань відповідального за державні фінанси — налагодження діалогу з МВФ, грошей якого сьогодні катастрофічно не вистачає не просто для потреб бюджету, а й для передвиборчих обіцянок Віктора Януковича. Тобто, старшого члена Сім’ї.

Прогнози, чи вдасться це зробити Юрію Колобову, різняться. «Йому буде простіше спілкуватися з МВФ», — вважає Охріменко. «Діалог iз Міжнародним валютним фондом залежить від політики держави, а не від конкретних особистостей, — каже Яременко. — Якщо би ми виконували меморандум, який раніше самі й підписали, то не мали би жодних проблем із видачею кредиту. Не думаю, що призначення пана Колобова змінить ситуацію на перемовинах, у якій опинилася сьогодні Україна». Та й підхід до управління фінансами у державі не має жодних шансів на зміну. «Ми не побачили нової концепції роботи, нового підходу до реалізації завдань. Всі люди — це продукти однієї школи. Змін не буде — у тому числі й у Мінфіні», — категорично підсумував екс­заступник голови НБУ.