НОВИНИ ПЛЮС

28.02.2012

Нові санкції проти Білорусі

Міністри закордонних справ ЄС на саміті у Брюсселі схвалили черговий пакет санкцій проти Білорусі, розширивши на 21 прізвище список білоруських чиновників, яким заборонено в’їзд до держав–членів Євросоюзу. Також заморожено їхні рахунки в європейських банках. Ідеться про службовців поліції та судів, яких Брюссель вважає відповідальними за арешти і засудження противників режиму.

Берлусконі знову «пронесло»

Міланський суд 25 лютого закрив справу за звинуваченням колишнього прем’єр–міністра Італії Сильвіо Берлусконі в корупції — з огляду на те, що минув термін давності. Сам Берлусконі, якому закидали дачу хабара британському адвокату Девіду Міллзу в 1997 році, на засідання не прийшов.

У Ємені — новий президент і теракт

Почесний президент Ємену Алі Абдалла Салех, який напередодні повернувся на батьківщину після лікування у США, вчора формально передав повноваження новому главі держави Абду Раббі Мансуру аль–Хаді. «Я передаю прапор революції, свободи, безпеки і стабільності в надійні руки», — заявив Салех на церемонії інавгурації аль–Хаді, обраного президентом на виборах 21 лютого.

Одночасно з церемонією передачі влади тисячі єменців влаштували демонстрацію навпроти будинку нового президента, вимагаючи притягнути колишнього лідера країни до суду. Салех, який правив країною з 1978 року, уникнув кримінального переслідування за планом мирного врегулювання, запропонованим Ємену Радою співробітництва арабських держав Перської затоки під час «Арабської весни». Як повідомили журналістам помічники Салеха, екс–глава держави планує попросити політичного притулку в Ефіопії.

За кілька годин до церемонії передачі влади біля президентського палацу в єменському місті Ель–Мукалла вибухнув замінований автомобіль. Загинуло 26 людей, у тому числі солдати елітної Республіканської гвардії Ємену. Відповідальність за теракт взяла на себе терористична організація «Аль–Каїда», боротьбу з якою новий президент оголосив одним зі своїх головних завдань.

Вибори в Єгипті: знову перемогли ісламісти

На виборах до Верхньої палати парламенту Єгипту (Ради Шури) перемогу здобули ісламістські партії. За підсумками голосування, які Центрвиборчком Єгипту оприлюднив минулої суботи, 105 місць у Шурі отримала «Партія свободи і справедливості», яка представляє рух «Брати–мусульмани». Ще 45 місць дісталося радикальним ісламістам із салафітської партії «Нур». Ліберальна сила «Вафд» здобула 14 мандатів, помірний «Єгипетський блок» — 8. Явка на виборах становила менше 10 відсотків. Іще 90 крісел у Верхній палаті розподілить голова тимчасово правлячої в Єгипті Вищої військової Ради Хусейн Тантаві.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>