НОВИНИ ПЛЮС

24.02.2012

Вибори–2012

Конституційний Суд просять визначити конституційність положення, яким допускається одночасне висунення кандидатів у депутати за списком партій та в одномандатних округах. Звернення направив уповноважений в Україні Європейського комітету прав людини Вадим Гальченко. Про це вчора повідомило агентство «Інтерфакс–Україна» з посиланням на прес–службу уповноваженого. Раніше йшлося про те, що підписи під аналогічним поданням до КС збирали нардепи від Партії регіонів — мовляв, влада хоче змінити виборчий закон, аби через суд заборонити кандидатам «підстраховуватися» подвійним балотуванням.

Парламент

Учора Верховна Рада призначила головою парламентського Комітету з питань свободи слова «НУНСівця» Юрія Стеця («за» — 345, зокрема й БЮТ). Стець де–факто залишається генпродюсером «5–го каналу».

* * *

Учора ВР із другої спроби позбавила мандатів депутатів–сумісників Олексія Лелюка та Владислава Каськіва. Щодо третього сумісника — глави Запорізької ОДА Олександра Пеклушенка — не голосували буцімто через те, що він перебуває на лікарняному.

Коли перше голосування з приводу сумісників не дало результату, спікер Володимир Литвин заявив: «Я сьогодні вранці доручив керівнику апарату звільнити всіх помічників цих депутатів, припинити виплату зарплати, якщо у вас совісті немає... Це цинізм. Це наруга над Конституцією. Як можна так далі жити? Який приклад ми показуємо людям? Яка користь може бути від цієї Верховної Ради? Так давайте проголосуємо і припинимо її функціонування».

* * *

Головним претендентом на посаду уповноваженого ВР iз питань прав людини є юрист Валерія Лутковська. Зараз вона обіймає посаду урядового повноваженого у справах Європейського суду з прав людини. Для висунення Лутковської на омбудсмана вчора збирали підписи депутатів–«регіоналів».