Удача на заміні

24.02.2012
Удача на заміні

Анатолій Тимощук у матчі в Базелі: атаці не допоміг, у захисті помилився. (Фото Рейтер.)

Мало хто очікував, що скромний «Базель» зможе залишити за бортом «плей–оф» Суперліги зірок «Манчестер юнайтед». Проте колектив Хайко Фогеля на груповому етапі двічі відбирав у «червоних дияволів» очки й сенсаційно пробився до 1/8 фіналу. Де натрапив на не менш грізного суперника — сусідів із «Баварії». Попри турнірні здобутки чемпіонів Швейцарії, у цій парі «плей–оф» однозначним фаворитом вважали мюнхенський клуб, який 2010 року грав у фіналі Ліги чемпіонів, та й цього сезону не проти взяти участь у вирішальному матчі, який відбудеться на баварській «Альянц–арені».

У попередніх матчах ЛЧ «Базель» показав, що під авторитетом суперників аніскільки не прогинається. Не стушувалися «синьо–червоні» й перед «Баварією», в «основі» якої вийшов Анатолій Тимощук. Українець був доволі помітною фігурою в центрі поля, хоча основні події, як це й повинно бути, розгорталися біля воріт господарів стадіону «Санкт–Якобс Парк», які захищав Ян Зоммер. На два гострі випади баварців «Базель» відповів парою «вбивчих» моментів, трансформуватися яким у голи завадив каркас воріт Мануеля Нойєра.

«У подібних матчах слід витискати максимум із нагод, які створюєш. Потрібно діяти більш спокійно та дисципліновано, проте в першу чергу потрібна удача, і її потрібно заробити», — пояснив причини безрезультативних дій у нападі наставник «Баварії» Юпп Хайнкес.

Наприкінці матчу телекамери раз по раз концентрувалися на молодому форварді «Базеля» Джердані Шачері, який днями підписав чотирирічний контракт із баварцями, але переїде до Мюнхена лише влітку. Але, вийшовши на заміну на заключні п’ять хвилин, Шачері не встиг гучно про себе заявити. Натомість героєм матчу став інший «джокер» Фогеля — Валентин Штокер. Він вразив ворота гостей, коли вже здавалося, що на табло залишаться нулі. Позиційної помилки припустилися захисники «Баварії» — Штокера залишив без опіки якраз наш Тимощук.

Суперником мюнхенців у фіналі–2010 був «Інтер», який під проводом Жозе Моуріньйо виграв тоді Лігу чемпіонів. Тепер «чорно–сині» переживають не найкращі часи. Посеред сезону в команді змінився тренер, який, здавалося, зміг повернути своїм підопічним переможний дух. Саме в матчах Ліги чемпіонів колектив Клаудіо Раньєрі відчув новий смак перемог, достроково забронювавши собі місце у «плей–оф». Однак після нового року «інтеристи» знову почали кульгати, здобувши в останніх п’яти матчах чемпіонату Італії лише одне очко.

Для Раньєрі матч із «Марселем» був чи не останнім шансом реабілітуватися. Класної гри «Інтер» не продемонстрував, хоча й на поразку не заслуговував. Проте бажання французів перемогти виявилося більшим, ніж італійців — не програти. «Дуже приємно виривати перемогу. Зазвичай гол у самому кінці матчу — прерогатива італійських команд», — радісно заявив керманич марсельців Дідьє Дешам.

Додамо, що невдача у Франції стала для «Інтернаціонале» четвертою поспіль «сухою» поразкою в різних турнірах. Але вчора до вечора новин про відставку Раньєрі так і не було...

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/8 фіналу (перші матчі, ігри 22 лютого).

«Базель» (Швейцарія) — «Баварія» (Німеччина) — 1:0 (Штокер, 86), «Марсель» (Франція) — «Інтер» (Італія) — 1:0 (Айю, 90+3).

* * *

Ліга Європи. 1/16 фіналу. «Манчестер Сіті» (Англія) — «Порту» (Португалія) — 4:0 (Агуеро, 1; Джеко, 76; Сильва, 84; Пісарро, 86; вилучення: Роналдо, 77 («П»); перша гра — 2:1).