Неолімпійська точність

23.02.2012

На командному чемпіонаті Європи зі стрільби з пневматичної зброї, який днями завершився у Фінляндії, збірна України посіла в медальному заліку друге місце, здобувши загалом 22 нагороди (13 відзнак — в активі наших юніорів). Здавалося б, чудовий результат. Проте головний тренер збірної Анатолій Кукса підсумками відповідальних стартів не надто задоволений. Практично всі медалі, окрім однієї, наші «пневматики» здобули в неолімпійській дисципліні — стрільбі по рухомих мішенях. Найбільший внесок у «синьо–жовту» скарбничку зробили Владислав Прянишников та Галина Авраменко, які в індивідуальних змаганнях здобули «золото», а в командних — «срібло».

Наставника серйозно засмутив провал олімпійських дисциплін. І це — за п’ять місяців до старту лондонських Ігор. Лише Олена Костевич підтвердила свій високий статус, «вибивши» срібну медаль в олімпійському виді — стрільбі з пневматичного пістолета з 10 м. Українка, яку Міжнародна федерація стрільби визнала найкращою спортсменкою 2011 року, програла переможниці ЧЄ — Бобані Величкович із Сербії —лише 0,4 очка.

За словами Анатолія Кукси, він розраховував, що на єврофорумі наші стрілки зможуть здобути ще одну олімпійську ліцензію. Для цього до головної збірної включили молодих і перспективних Сергія Куліша та Олександра Лазейкіна. Однак у вирішальний момент у хлопців здали нерви. У змаганнях гвинтівочників Сергій посів 20–те місце, Олександр — 31–ше.

Цікаво, що олімпійський чемпіон Пекіна Артур Айвазян показав у цій дисципліні взагалі найгірший результат серед українців — 49–й. «Артур довгий час не виступав. На чемпіонат він поїхав, аби психологічно підтримати молодь», — пояснив наставник збірної.

Допомога досвідченого стрільця виявилася не дуже дієвою. «Причини невдалого виступу в олімпійських дисциплінах вочевидь потрібно шукати в психології. А, можливо, ми просто перестаралися, перевантаживши молодь. Незабаром відбудеться тренерська рада, де ми проведемо детальний аналіз наших помилок на чемпіонаті Європи, щоб не повторити їх у Лондоні», — каже Анатолій Кукса.