Погроза «півнем»

22.02.2012
Погроза «півнем»

Учасники Ради регіонів слухаються Президента, але не Прем’єра. (Фото Андрія МОСІЄНКА.)

Учора Президент давав прочухана підлеглим по виконавчій гілці влади. «Губернатори», міністри, Генпрокурор та інші зібралися на Банковій на засіданні Ради регіонів; у президії по різні боки Януковича сиділи Прем’єр Азаров і Голова ВР Литвин. «Бачу, що більшість голів обладміністрацій своєчасно роблять висновки. Але є й такі, які досі очікують, коли, як кажуть, «пєтух» прокукурікає чи клюне в одне місце. Чекати не треба», — вразив дотепністю Віктор Янукович.

Найбільше критики перепало голові Кіровоградської ОДА Сергію Ларіну, який, на думку Президента, провалив одну з ініціатив влади — запровадження мережі перинатальних центрів в Україні. Нагадаємо, напередодні стало відомо, центр допомоги вагітним та породіллям, урочисто відкритий Януковичем 31 січня, через низку технічних та організаційних проблем довелося закрити. «Це профанація? Якщо це так — будете відповідати. Якщо ні — візьміть відповідальних фахівців, журналістів, виїдьте на місце, зустріньтеся та поговоріть з людьми», — сказав Янукович, переповівши почуті з цього приводу скарги. Проінспектувати заклад за вказівкою Президента має новий міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова.

Загалом, главі держави дуже муляє проблема недовіри до влади в регіонах (бо це позначається і на президентському рейтингові). Віктор Янукович закликав чиновників активніше доносити інформацію про «суть реформ» до людей, спілкуватися з людьми на особистих прийомах. «Я найближчим часом буду в регіонах, намагатимусь подивитися, як ви це робите особисто. Я знаю, що більшість питань, які є в окремих людей, є системними», — анонсував В. Я.

Крім іншого, Президент висунув вимогу полегшити умови для ведення бізнесу, виправити тарифи на комунальні послуги до економічно обґрунтованого рівня; жорсткіше контролювати якість продуктів. Також у своєму виступі гарант заявив, що в уряді має з’явитися віце–прем’єр, відповідальний за євроінтеграцію (донедавна цим займався Андрій Клюєв, переведений у РНБО). Одного разу Янукович ужив слово «імплеВентовані» замість «імплементовані».

Чиновники покірно вникали у промову Президента, але не дуже хотіли слухати Миколу Азарова. Міністр з питань надзвичайних ситуацій Віктор Балога взагалі влаштував «хлопчачу» суперечку з главою Кабміну, відмовившись виконувати вказівку Прем’єра. Під час виступу Балоги Президент вийшов із залу (нібито поговорити по телефону), і міністр припинив говорити. «Ти чого паузу взяв?» — здивувався Азаров. Балога відповів, що хоче порушити питання особисто перед Президентом. Микола Янович кілька разів просив міністра сісти на місце, але той залишався біля трибуни. Державні мужі припинили дискусію лише після того, як їм повідомили, що із залу ведеться «пряма трансляція» у прес–центр.