Українська пісня іде на новий рекорд

21.02.2012
Українська пісня іде на новий рекорд

Такої безпрецедентної події, що чекає на шанувальників української пісні навесні, у країні ще не було! У вихідні, з 31 березня по 2 квітня, на Першому Національному та телеканалі «Ера» відбудеться трансляція музичного телевізійного марафону «Пісня об’єднує нас». Проект у прямому ефірі триватиме 55 годин і має потрапити до Книги рекордів Гіннесса як найдовший у світі музичний телемарафон національної пісні. Про це було заявлено на недавній прес–конференції, що відбулася у прес–центрі Національної телекомпанії України.

 

Пісня об’єднає міста, покоління, країни

Автори ідеї мегапроекту — Єгор Бенкендорф, генеральний директор Національної телекомпанії України, і Михайло Поплавський, ректор Київського національного університету культури і мистецтв.

«Телевізійні марафони проводять часто, але ніколи ще не проводили такого масштабу пісенні марафони. До того ж важливий не стільки хронометраж, скільки мета цього проекту, — зазначив генеральний директор НТКУ Єгор Бенкендорф. — Назва марафону говорить сама за себе — «Пісня об’єднує нас». Ми хочемо показати все різноманіття і красу української народної та сучасної пісні, представити різні покоління українських виконавців, показати не тільки Україні, а й усьому світові багатство музичної культури нашого народу. Адже про наш марафон дізнаються більш ніж у півтори сотні країнах світу. Наша мета об’єднати піснею міста України, покоління і країни, в яких живуть люди з українським корінням. «Пісня об’єднує нас» — некомерційний проект, який буде транслюватися без реклами. Генеральний партнер проекту — мережа еко–ресторанів «Батьківська хата».

За попередньою домовленістю, український марафон побачать у більш ніж 155–ти країнах світу.

«Українська пісня — це генетичний код нашої нації, вона за мелодикою обходить навіть італійську. Ми хочемо, щоб шедеври української пісні почув і побачив увесь світ. Зараз ведуться переговори з багатьма країнами та представництвами українських діаспор, у цьому напрямі серйозно працює Національна телекомпанія України. Телемарафон «Пісня об’єднує нас» — безпрецедентний мегапроект, унікальний для нашої країни. Через українську пісню про Україну та її культуру зможе дізнатися весь світ, — зауважив Михайло Поплавський. — Ми вже багато років працюємо у цьому напрямі. Телемарафон буде реалізований на основі проекту «Наша пісня» — одного з небагатьох телевізійних проектів, у якому протягом восьми років звучать винятково українські пісні. Також свої таланти представлять лауреати дитячого телевізійного конкурсу «Крок до зірок». До речі, у травні йому виповниться 15 років. Долучиться і програма «Фольк–music». Цілком імовірно, що нам буде нелегко втілити цей проект. Та над ним працює потужна команда професіоналів Київського національного університету культури і мистецтв та Першого Національного телеканалу. Разом нам вдасться гідно представити національну пісню. Я вважаю, що Перший Національний робить велику справу. «Перший» повинен бути першим серед телеканалів України. І це знаково для України — Перший Національний, Національний університет культури, національна пісня».

Марафон має зібрати рекордну кількість учасників, яка сягне символічної цифри — 2012.

«Це і технічний персонал, і артисти, і знімальні групи та адміністратори. Головний режисер–постановник марафону Михайло Поплавський створив та втілив у життя чимало патріотичних проектів і має великий досвід в організації та проведенні таких заходів, — сказав Єгор Бенкендорф. — Три доби марафону буде поділено на музичні та тематичні блоки. Також будуть прямі включення з представниками українських діаспор усього світу. Діаспора дуже швидко відгукнулася на нашу пропозицію взяти участь у телемарафоні національної пісні. Але оскільки в нас проект некомерційний, то вся технічна підтримка лежить на боці діаспори».

За міжнародними правилами, такі й будь–які інші включення можуть тривати 20 хвилин кожну годину марафону, уточнив експерт Національного реєстру рекордів України Віталій Зорін.

Від народної до сучасної

Зараз на Першому Національному створені оргкомітет, який займається відбором виконавців, а також творча рада, до якої увійшли: Василь Зінкевич, Ніна Матвієнко, Дмитро Гнатюк, Руслана Лижичко та Юрій Рибчинський.

Ведучими марафону «Пісня об’єднує нас» будуть кілька пар. Хто саме, організатори не розголошують, тримають інтригу.

До участі в проекті запросили виконавців різного віку. Вони представлять усі жанри — від української народної до пісні сучасної.

«Ми зараз шукаємо талановитих і самобутніх співаків, тих, кого взагалі ще ніхто не бачив, справжніх самородків Неньки–України, а у нас таких багато. І хочемо показати всьому світові, що український народ має великі таланти», — зазначив Михайло Поплавський.

У марафоні, зрозуміло, всі пісні мають бути виконані українською мовою. Наразі відібрано 400 виконавців, серед яких, зокрема, й гордість української пісні, професор КНУКіМ, народна артистка України Ніна Матвієнко. Зі слів організаторів телемарафону, кожен виконавець матиме змогу заспівати кілька пісень.

Телемарафон матиме три тематичні блоки: історія культури України, рекорди України, майбутнє України.

«Телекомпанія «Ера» приєдналася до цього проекту, бо ми сподіваємося на те, що цей телемарафон підніме рівень української пісні на вищі щаблі, весь світ побачить і почує нас. Адже наша культура, наша пісня, на жаль, у світі маловідомі. І на телемарафоні ми не зупинимося. Буде продовження цієї історії: є ідея випустити книгу з українськими піснями, які прозвучать в ефірі, dvd із записом телемарафону. Ми впевнені, що проект буде цікавий усім, тому вмикайте у кінці березня Перший Національний та телеканал «Ера» і насолоджуйтеся неповторним звучанням української пісні», — зазначив генеральний директор телекомпанії «Ера» Ігор Лоташевський.

Підтвердження заявки України від Книги рекордів Гіннесса організатори телемарафону «Пісня об’єднує нас » отримали 8 лютого. Упродовж трьох днів за його проведенням стежитимуть судді від Книги рекордів Гіннесса, котрі й зафіксують рекорд.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

У минулому році 200 українців подали заявки до Книги рекордів Гіннесса, з них лише двоє були зареєстровані. Продовжити список українців–рекордсменів у світовому списку вирішили організатори майбутнього пісенного марафону. Тож мостимося зручненько перед телевізорами і разом вболіваємо за наших співаків. Тим паче, що ми матимемо таку чудову нагоду — насолоджуватися мелодією української пісні.

 

ДО РЕЧІ

Телевізійний марафон національної пісні, що увійде до Книги рекордів Гіннеcса, стане першим у світі. У 2001 році в Канаді тривав схожий музичний марафон, але він транслювався в інтернеті, — уточнила начальник управління закордонного співробітництва НТКУ Вікторія Романова.

 

ЦЕ ЦІКАВО

Німецькі композитори світової слави — Бах, Вебер, Шуберт, Ліст, Моцарт, Бетховен — використовували мелодії українських пісень у своїх творах. Бетховен приятелював у Відні зі знавцем української народної пісні графом Олексієм Розумовським і від нього записав чимало українських пісень.

Поляк Адам Міцкевич, викладаючи в паризькому університеті слов’янську літературу, говорив, що Україна є невичерпним джерелом ліричної поезії і українські пісні поширюються по всій Слов’янщині. Французький поет Артюр Рембо дуже захоплювався українською піснею і поширював її у Франції в ХІХ ст. у перекладі на французьку мову.

Українська пісня «Їхав козак за Дунай» під назвою L’adieu des fiances («Прощання з нареченою») поширена у Франції і ввійшла до збірки французьких народних пісень.

  • Михайло Поплавський: «Мода зародилася саме в Україні, а потім перемістилася до Франції та Італії»

    Із 25 до 27 квітня Національний університет культури і мистецтв втретє зустрічав Всеукраїнський фестиваль дизайну і реклами під девізом «Назустріч Євро–2012». Конкурсанти і журі виступили єдиною командою, в якій кожен додав свою цеглину до розбудови фестивалю як міжнародного. >>

  • Ліси Черкащини наступного року збільшаться ще на 2000 гектарів

    У Черкасах є мікрорайон зі смарагдовою назвою — Соснівка. Ця назва зовсім не випадкова, адже саме від Соснівки починаються мальовничі ліси Черкаського соснового бору, створені лісівниками старшого покоління. Сьогодні добрі традиції з примноження лісів Черкащини успішно продовжує колектив Черкаського обласного управління лісового господарства: кожного року в області помітно нарощуються посадки нових лісів. Із випередженням планових зобов'язань працюють черкаські лісівники і нинішнього року — підтвердженням сказаного слугують показники виробничої та фінансової діяльності регіонального управління лісового господарства.
    Про роботу черкаських лісівників, про успіхи та проблеми, з якими доводиться їм стикатися, «Україна молода» попросила розповісти начальника Черкаського обласного управління лісового господарства, заслуженого лісівника України, депутата обласної ради Анатолія Карпука, котрий очолює регіональне управління близько восьми років поспіль і вважається на Черкащині не тільки досвідченим фахівцем лісової галузі з багаторічним стажем роботи, а й небайдужою та шанованою людиною. >>

  • Компанія народної довіри

    Холдингова компанія «Київміськбуд» реалізує значущі для столиці проекти і всією своєю діяльністю надає можливість зробити обгрунтовані висновки щодо перспектив містобудівної політики. Безперечним державницьким здобутком компанії за десять років її ринкової діяльності стало розроблення ефективних та надійних схем залучення інвестицій населення в будівництво і стійкий розвиток соціальних програм. >>