Пастор на зміну «корупціонеру»

21.02.2012
Пастор на зміну «корупціонеру»

Йоахім Гаук із Ангелою Меркель. (Фото Рейтер.)

Звинувачення у зв’язках із бізнесом для європейського політика зазвичай означає великі проблеми. А якщо воно ще й підтверджене, на кар’єрі можна ставити хрест. Екс–президент Німеччини Крістіан Вульф наразі лише підозрюваний, але від посади йому довелося відмовитися. Минулої п’ятниці Вульф подав у відставку — після того, як прокуратура Ганновера зажадала позбавити його недоторканності, аби розслідувати факт отримання позики у півмільйона євро від дружини його друга–бізнесмена. «Події останніх днів та тижнів суттєво підірвали довіру німецького народу до мене і до моєї здатності ефективно виконувати свої обов’язки», — заявив номінальний глава держави.

Нагадаємо, у ФРН посада президента радше «показова», оскільки він виконує переважно представницькі функції, а повнота влади — в руках федерального канцлера. Через політичну кризу в країні канцлер Ангела Меркель скасувала запланований візит до Італії. Відставку свого однопартійця Вульфа, який був висуванцем її Християнсько–демократичного союзу, Меркель сприйняла з важким серцем.

Але криза тривала недовго. Після інтенсивних консультацій, що відбувалися впродовж минулих вихідних, єдиним кандидатом на посаду президента Німеччини від коаліції та опозиції став Йоахім Гаук. Його за­пропонувала сама Меркель після переговорів з парламентськими лідерами.

Цей вибір іще має затвердити Бундестаг, проте оскільки кандидатура узгоджена, Гаук уже може святкувати перемогу. 2010 року він уже побував у статусі кандидата в президенти, але тоді з мінімальною різницею поступився протеже Ангели Крістіану Вульфу. На думку багатьох німців, нинішнім призначенням Гаука Меркель фактично визнала, що тоді припустилася помилки.

Йоахім Гаук — протестантський пастор, колишній східнонімецький дисидент та активний борець за возз’єднання Східної і Західної Німеччини. Згодом був призначений урядовим уповноваженим з роботи над архівами таємної поліції НДР «Штазі». Член партії «Альянс 90», яка згодом злилася із «Зеленими», він називає себе «ні зеленим, ні червоним — просто Йоахімом Гауком».

Формальне обрання 72–річного Гаука новим президентом ФРН має відбутися до 18 березня. Згідно з результатами опитування, проведеного соціологічною компанією Emnid на замовлення газети «Більд ам Зоннтаг», його кандидатуру підтримують не лише правляча коаліція та опозиція, а й 54 відсотки громадян Німеччини.

 

ДОВІДКА «УМ»

52–річний Крістіан Вульф пробув на посаді президента неповних 2 роки. У відставку 10–й федеральний президент ФРН подав після двох місяців «холодної війни» з німецькими ЗМІ, які звинувачували його у корупції. Конфлікт почався в середині грудня 2011 року, після публікації у таблоїді «Більд» інформації про те, що Вульф іще 2008 року, займаючи посаду очільника землі Нижня Саксонія, взяв позику в розмірі 500 тисяч євро на придбання житла. Така потреба виникла після того, як Вульф, розлучившись із першою дружиною, одружився вдруге з Беттіною Кернер. Кредит на пільгових умовах (а не хабар!) видала дружина його приятеля–бізнесмена Егона Геркенса. Можливо, протистояння з пресою не набрало б такої гостроти (президент уже виплатив злощасний кредит), якби Вульф не намагався зупинити публікацію в «Більд», тиснучи на журналістів. Громадськість не пробачила йому передусім спроби замовчати цей факт.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>