Чому вчить «Забзагейт»

21.02.2012
Чому вчить «Забзагейт»

Минулої п’ятниці нардепи від БЮТ провели перед теле– й фотокамерами заключну частину «спецоперації проти «тушок» — передали 450 тис. доларів готівкою, розміняні на гривні, спеціалізованій дитячій лікарні «Охматдит». Два ящики 100– і 200–гривневих купюр тримали представники Центру дитячої онкогематології та трансплантації кісткового мозку. Нагадаємо, ці гроші голова групи «Реформи за майбутнє» Ігор Рибаков передав удаваному перебіжчикові з БЮТ Романові Забзалюку нібито за перехід на бік влади.

Олена Мацибох, член опікунської ради «Охматдиту», визнала в коментарі «УМ», що така порція фінансової допомоги перепадає лікарні вперше. «Наші діти недоотримують лікування через нестачу медикаментів. У минулому році держава лише на 40% профінансувала потреби лікарні. Отримані від Романа Забзалюка гроші максимум через тиждень підуть на закупівлю 38 позицій ліків. Із ними діти матимуть шанс на життя».

Який ефект матиме операція БЮТ із викриття корупції серед «тушок»? Політолог Володимир Фесенко у коментарі «УМ» сказав: «Для «регіоналів» проблема додаткових «тушок» найближчими місяцями не є актуальною. Ключових голосувань — за зміни в Конституції чи за зміни в коаліції — найближчим часом не буде. Про це красномовно говорить девальвація ціни «тушкування». У випадку із Забзалюком ціна на порядок нижча, ніж була в минулому році. Проблема «тушок» знову постане вже після виборів–2012».

За словами політолога, «на жаль, «спецоперація» Забзалюка відволікає увагу від головної причини появи «тушок» — це недемократичне, непрозоре, а іноді і політиканське формування виборчих списків. Блок Юлії Тимошенко двічі потрапляв у цю пастку — і в 2006–му, і в 2007 роках. Коли БЮТівцям дорікали, що вони беруть до списків дуже сумнівних людей, які раніше були в командах Кучми і Януковича, то у відповідь чули: «Ми їх перевиховаємо». Через три роки «вихованці» стали вертатися туди, звідки прийшли. Цей принцип сформулював ще Черномирдін: бізнес не може бути в опозиції до влади».

«УМ» не змогла отримати коментар головного фігуранта «Забзалюк–гейту» Ігоря Рибакова — голова «Реформ за майбутнє» уникає спілкування з журналістами. Після акції БЮТівців в «Охматдиті» він через свою прес–службу оприлюднив заяву, в якій зазначив, що радіє з приводу того, що «гроші, зібрані на лікування, підуть саме на ці цілі» (нагадаємо, за версією Рибакова, всі 450 тисяч доларів, передані ним Забзалюку, — це ті кошти, які БЮТівець просив у нього на своє лікування).

«Забзагейт» учора продовжився на погоджувальній раді парламенту. Групу «Реформи заради майбутнього» представляв Володимир Каплієнко — теж колишній БЮТівець і «тушка». Він зчинив сварку з головою фракції Блоку Тимошенко Андрієм Кожем’якіним, заявивши: «Ми не влаштовуємо шоу, на відміну від вас, котрі записують на свої мобільники депутатів та навіть журналістів — про всяк випадок... Такими своїми діями ви дискредитуєте не тільки себе й український парламент, а всю Україну... Слідкуйте за собою, шановний пане Кожем’якін. Точніше, не пан, а товариш... Ви залишилися товаришем і все життя будете «товариш», тому що ваші КДБешні методи задовбали всю країну...»

Кожем’якін сказав, що не хоче слухати «весь цей бруд». За словами чільного БЮТівця, його колега Забзалюк нарешті надав докази корупції при формуванні більшості у Верховній Раді, і ВР має сформувати тимчасову слідчу комісію з цього приводу.

При цьому Генпрокуратура в особі її очільника Віктора Пшонки кількома днями раніше усунулася від розслідування підкупу Забзалюка Рибаковим.