Допінг–скандалом по Олімпіаді

21.02.2012
Допінг–скандалом по Олімпіаді

Ольга Коробка має відбути тривалу дискваліфікацію та здати бронзову медаль першості світу 2011 року. (Фото з архіву «УМ».)

Український спорт вразила звістка зі штаб–квартири Міжнародної федерації важкої атлетики. Як повідомили інформагенції минулої п’ятниці, багаторазову призерку чемпіонатів світу та Європи Ольгу Коробку за вживання забороненого препарату відсторонили від змагань. Причому не на два роки, як це буває зазвичай, а аж на чотири.

Аналізи у срібної призерки Олімпіади–2008 взяли на недавній першості світу в Парижі, де Коробка посіла третє місце. Який саме допінг знайшли у 26–річної чернігівки, біохіміки з Кельна, які досліджували пробу, наразі не повідомили.

Відтак Ольгу позбавили «бронзи» ЧЄ–2011, а Україну — фактично гарантованої медалі на Олімпійських іграх, що відбудуться цього року в Лондоні.

Попередньою подібною неприємністю в нашій важкій атлетиці була дискваліфікація Ігоря Разо­рьонова після виступу в Пекіні–2008. Але досвідчений одесит тоді завершував кар’єру, тому особливого розголосу історія не отримала.

Нині профільне міністерство вже встигло оперативно звільнити зі штату збірної наставника Коробки — заслуженого тренера України Василя Кулака. Можливо, не слід було поспішати так чинити з людиною, яка 20 років працювала на український спорт, а натомість варто розібратися у справі?

Цікаво, що інші санкції внаслідок допінг–тестів покращили загальний результат збірної України на минулорічному чемпіонаті Європи, який відбувся в Казані. Так, львів’янин Ігор Шимечко у сумі двоборства у ваговій категорії понад 105 кг піднявся з другого місця на перше — через доведене вживання заборонених препаратів росіянином Дмитром Лапіковим. А Марія Відливана з Івано–Франківська отримає «бронзу» у категорії до 53 кг через дискваліфікацію екс–«срібної» вірменки Елен Григорян.