Злочин і слабке покарання

21.02.2012
Злочин і слабке покарання

Чісора отримує від Віталія під час бою. (Фото Рейтер.)

Ще до бою з Віталієм Кличком британця Дерека Чісору оштрафували на 50 тис. доларів — за те, що під час зважування дав українцеві ляпаса. Очевидно, штраф для чорношкірого хулігана має зрости, адже він продовжив свої витівки і в суботу. Уже в рингу він набрав у рот води й виплюнув її в обличчя Володимирові Кличку. А після поєдинку, на прес–конференції, влаштував бійку зі співвітчизником Девідом Хеєм, який у суперечці обізвав Чісору «лузером»; Чісора не лише розпустив руки, а й пустив у хід пляшку й був затриманий німецькою поліцією. «Така поведінка заслуговує на серйозне покарання. Ви не уявляєте, як важко було себе стримати», — прокоментував поведінку британського боксера Володимир Кличко. Його старший брат переміг, але не покарав Чісору за всі його дикунські вчинки.

Без сумніву, найкращою розправою був би нокаут, проте минулої суботи на настилі рингу мюнхенського «Олімпіахалле» британець так і не побував. Ба, більше. Цей 28–річний уродженець Зімбабве став чи не першим після Леннокса Льюїса, хто всерйоз «пощипав» Кличка–старшого і змусив заговорити про потребу завершення 40–річним ветераном спортивної кар’єри.

 

У закритому режимі

Чісора більше року чекав нагоди відібрати один із поясів у братів Кличків. Нагадаємо, наприкінці 2010–го титульний бій із Володимиром не відбувся через травму останнього.

До зустрічі з Віталієм, володарем титулу WBC, британець підготувався більш ніж серйозно. Аби «розкрити» на рингу обережного й виваженого Кличка, Чісора взявся виводити українця з рівноваги ще задовго до поєдинку. Власне, свого часу тим самим займався Хей, який перед зустріччю в ринзі малював картинки з відрізаними головами Кличків. Але Девід далі цього не пішов. Натомість у Чісори перед боєм просто «зірвало дах». Надважкий дивізіон уже й забув, коли двобоям передували такі скандали — із бійками перед поєдинком та плюванням у суперників.

Здавалося, зроблено все, аби «розворушити» Віталія. Проте чинний чемпіон своїм принципам не зрадив, до відкритої манери боксування не вдавався і зі стартових раундів був стриманим, методично дістаючи голову Чісори.

Проте ближче до п’ятого раунду Дерек — на прізвисько Del Boy — розірвав дистанцію, й перевага поступово почала переходити до претендента. Так зразу й не пригадаєш, коли Кличко–старший боксував у ринзі другим номером. Але факт є фактом: тепер не Віталій, а Віталія «ганяв» по рингу його супротивник. Щоправда, особливих дивідендів територіальна перевага Чісорі не принесла. У захисті чемпіон працював непогано й періодично проводив досить вдалі контрвипади. Хоча кілька важких ударів усе ж таки пропустив. Зірковим для британця став саме той, восьмий, раунд, у якому він обіцяв нокаутувати Кличка перед боєм. Судді зафіксували перевагу Чісори загалом у двох раундах. Однак Віталій вистояв і доволі впевнено провів завершальні, так звані «чемпіонські», трихвилинки.

Час на пенсію?

Усі троє арбітрів віддали перемогу Віталію Кличку — 118:110, 118:110, 119:111. Хоча більшість шанувальників таланту українця, та, певно, і він сам, залишилися невдоволені. Хам мав би опинитися на настилі рингу. Але погана людина — не означає поганий боксер. Навпаки, Чісора — один із небагатьох важковаговиків, який за свою професійну кар’єру жодного разу не побував у нокауті, а в ринзі запам’ятався безстрашним та агресивним бійцем. Тепер у його статистиці — три поразки у 18 поєдинках, решта — перемоги (нокаутами — вісім). А Кличко–старший захистив титул уже восьмий раз; у 46 боях він має 44 перемоги (40 — нокаутами) і дві поразки.

Після досить рівного нервового бою з Чісорою більшість експертів боксу заговорили про потребу завершення Віталієм спортивної кар’єри. Мовляв, піти треба вчасно, і краще — непереможеним. Адже перемогти опонентів можна, тоді як вік — ні.

Сам Віталій жодних заяв із цього приводу ще не робив. Натомість сказав, що проти Чісори вісім раундів боксував лише однією, правою, рукою. «У третьому раунді я травмував ліве плече, відтак не міг використовувати лівий джеб. А ви знаєте, що цей удар — ключ до успіху», — неначе виправдовувався Віталій.

Попри те, що українець зберіг за собою титул, залишилося відчуття, що слава дісталася Чісорі. Потужна «чорна» піар–кампанія до бою, якісний бокс і скандальна поведінка на прес–конференції після матчу змусили багатьох говорити про 28–річного бійця як про величину. Чісора заявляє: він ненавидить братів Кличків за те, що вони вбили його улюблений вид спорту. За логікою, тепер покарати Дерека мав би Володя. Хоча є й такий варіант, що Чісору за його витівки можуть позбавити ліцензії професіонального боксера.