Сарко, наздоганяй!

16.02.2012
Сарко, наздоганяй!

Кандидат у президенти від Соціалістичної партії Франсуа Олланд (у центрі) користується великою популярністю серед журналістів.Фото Рейтер.

Президент Франції Ніколя Саркозі вчора в рамках головного вечірнього випуску новин французького телеканалу TF1 мав оголосити про свій намір поборотися за переобрання на другий термін. Перший тур президентських виборів у Франції відбудеться 22 квітня (другий, за потреби, — 6 травня). І хоча чинний глава держави давно не приховував бажання залишитися на посаді ще на п’ять років, а виборчу кампанію де­факто проводить уже кілька місяців, офіційну заяву з цього приводу він збирався зробити аж на початку березня. Відкоригувати ці плани Саркозі змусила надто динамічна кампанія головного суперника — кандидата в президенти від Соціалістичної партії Франсуа Олланда.

Як свідчать останні опитування громадської думки, в Саркозі є привід для хвилювання. Якби вибори відбулися найближчим часом, Олланда підтримало б 32 відсотки респондентів, тоді як за чинного господаря Єлисейського палацу готові віддати голоси близько 25 відсотків французів. Такі цифри викликають неабияку роздратованість у лавах президентської правлячої партії «Союз за народний рух», тож соратники всіляко спонукають Сарко до більшої активності. Хоча «на люди» демонструють оптимізм: «Саркозі легко може ліквідувати відставання від Олланда, у нас уже були приклади таких ситуацій. Кампанія лише починається. Зараз президент як кандидат оголосить пріоритети своєї виборчої програми, почнуться справжні дебати, буде видно слабкості соціалістичного проекту...» — переконаний міністр закордонних справ Франції Алан Жуппе.

Як повідомляють французькі ЗМІ з посиланням на джерела в оточенні президента, його виборчий штаб очолить керівник особистого секретаріату Саркозі — Гійом Ламбер, а офіційним представником кандидата стане одна з найпопулярніших учасниць правлячої команди, міністр екології Наталі Костюшко­Морізе.

А поки Саркозі «розігрівався», Франсуа Олланд устигнув провести вже два великі передвиборчі мітинги (другий із них відбувся вчора в рідному місті соціаліста Руані на півночі Франції). Президент же збере перший «офіційний» кандидатський мітинг наступної неділі у південному Марселі.

Імовірний програш друга Ніколя на виборах президента Франції викликає занепокоєння і в його голов­ного партнера за межами держави й однодумця в боротьбі з кризою в єврозоні — канцлера ФРН Ангели Меркель. Головна фрау німецької політики навіть оголосила, що готова агітувати за свою «половинку» по дуету Меркозі під час французьких виборів. «Я підтримую Саркозі за всіма напрямами, адже ми належимо до дружніх партій», — наголосила пані канцлер, яка очолює Християнсько­демократичний союз Німеччини. До речі, рейтинг самої Меркель у ФРН, який свого часу також солідно впав, знову злетів угору: за останніми соціологічними дослідженнями, їй довіряють рекордні 64 відсотки громадян.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>