Їх мало, але й вони не разом

16.02.2012

Днями в Севастополі представники низки громадських організацій міста та осередків політичних партій, що займають проукраїнську, державницьку позицію, підписали угоду про співпрацю. Головна мета цього чину — вироблення плану спільних дій задля захисту прав та потреб українства в місті–герої. Однак, виявилось, не всі українці Севастополя готові до єднання. Із 24 запрошених кінцевий варіант документа завізували лише вісім структур.

Цьому передував «круглий стіл», зібраний наприкінці січня за ініціативою «Конгресу українців Севастополя». Тоді було прийнято рішення – задля об’єднання української спільноти міста та відстоювання своїх вимог у політичній та культурній сферах розробити єдину програму дій. Її проект і було представлено широкій громадськості на прес–конференції 13 лютого. Політична платформа передбачає координування зусиль громадських організацій та міських осередків політичних партій, аби спільно діяти під час виборчих кампаній та працювати для розвитку громадянського суспільства в окремо взятому місті. Також серед головних задач — зобов’язання «спільно відзначати державні свята та пам’ятні дати, проводити урочисті заходи із вшановування пам’яті Лесі Українки, Тараса Шевченка, разом святкувати національні та народні свята».

Але навіть такі розмиті і, здавалося б, прийнятні для всіх цілі не об’єднали нечисленних севастопольських активістів проукраїнського спрямування. Зокрема керівник місцевої «Просвіти», який не перший рік співпрацює з міською організацією ВО «Батьківщина», виходячи «з принципової позиції», не брав участі в обговоренні та закликав українців Севастополя об’єднати зусилля лише навколо партії Юлії Тимошенко.

У ході «підписної» конференції на перший план вийшли вибори до Верховної Ради — незважаючи на наміри організаторів не акцентувати на них увагу. Спільною позицією восьми українських організацій стало рішення, що «всі мають підтримати найрейтинговішу кандидатуру, яка має шанси здобути перемогу в мажоритарному окрузі міста». При цьому Євгенія Вітвицька, яка більше 20 років працює на ниві українського життя в Севастополі, у своєму емоційному виступі зазначила: «Вибори — це дуже важливо, але мене турбує, де ми були до виборів. Адже навіть звичайний захід пам’яті Тараса Шевченка не в змозі зібрати всіх наших прихильників... Вчіться у євреїв, у росіян врешті–решт, як вони своє захищають. Вони сидять голодні, але виступають за свою батьківщину. А наші українці нахапали стільки, що їм більше не потрібно, а вони все голодні та голодні».

Першим спільним заходом підписантів має стати святкування 25 лютого дня народження Лесі Українки в Балаклаві, біля памятника поетесі.

Олег САВЧЕНКО