Метамфетамін для трьох областей

15.02.2012

Набув чинності вирок Апеляційного суду Дніпропетровської області стосовно п’яти членів організованої злочинної групи, яка створила нарколабораторію, де тривалий час виготовляли синтетичні наркотики. Злочинне угруповання складалося з мешканців Дніпропетровська — чотирьох чоловіків і однієї жінки. Щомісяця вони збували до півтора кілограма метамфетаміну.

Встановлено, що організатором та виробником наркотиків був 30–річний Олександр, роль утримувача нарколабораторії виконувала 29–річна Олена, ще троє членів угруповання були раніше неодноразово засуджені та працювали кур’єрами. Лабораторія діяла протягом кількох років і була найпотужнішою у регіоні, адже розгалужена мережа збуту психотропних наркотиків, окрім Дніпропетровської, охопила ще й Донецьку та Запорізьку області.

Як розповіли «УМ» у прес–центрі облуправління СБУ, ще наприкінці червня 2010 року в ході спецоперації їхні співробітники затримали «на гарячому», після виготовлення чергової партії метамфетаміну, організатора угруповання. У нього вилучили наркотики, гроші та сфальшоване посвідчення працівника... прокуратури.

Пізніше правоохоронці затримали ще чотирьох його спільників. Під час обшуків у нарколабораторії та помешканнях членів злочинної п’ятірки вилучено 350 грамів метамфетаміну (його вартість на «чорному ринку» — близько трьохсот тисяч гривень), лабораторне устаткування, яке довелося вивозили вантажівкою, хімічні компоненти та реактиви для виготовлення щонайменше десяти кілограмів наркотиків.

За наданими СБУ матеріалами органами внутрішніх справ порушено кримінальні справи за ч. 3 ст. 307 КК (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів). Але це був тільки початок. У ході досудового слідства стосовно ділків додатково порушено ще десять (!) кримінальних справ за ознаками злочинів у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин їх аналогів або прекурсорів.

Вироком суду всіх п’ятьох співучасників визнано винними та призначено покарання від шести до одинадцяти років позбавлення волі.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>