Як здоров’я, фрау Юлія?

14.02.2012

Учора в Києві відбулася нарада щодо роботи міжнародної групи лікарів, яка обстежуватиме ув’язнену Юлію Тимошенко. Іноземні медики вже прибули в Україну — це спеціалісти з Канади та ФРН. У нараді, крім українських та іноземних лікарів, узяли участь представники посольств Канади та Німеччини, Генеральної прокуратури, Державної пенітенціарної служби, МЗС та МОЗ. Після цього група мала відбути до Харкова — в Качанівську колонію, про що повідомила прес–служба ГПУ. Тож не виключено, що Юлію Тимошенко обстежили іще вчора ввечері.

«Канада дуже рада, що заходи нашого уряду проклали шлях для канадських лікарів на участь у міжнародній медичній комісії, які створюються урядом України для оцінки стану здоров’я колишнього українського Прем’єр–міністра Юлії Тимошенко», — заявив міністр закордонних справ Канади Джон Берд. При цьому він висловив стурбованість «політично упередженим» характером судового процесу.

Звітуючи про роботу комісії, Генпрокуратура похвалилася, що вона сприяла в роботі міжнародної групи «для проведення незалежного обстеження, діагностування та, у разі необхідності, лікування Юлії Тимошенко».

Водночас адвокат ЮВТ Сергій Власенко заявив, що для організації обстеження Тимошенко можна було обійтися без бюрократії та «допоміжних» відомств — вистачило б і дозволу начальника колонії. «Згідно із законом, начальник колонії має право самостійно запросити будь–якого лікаря, і не треба нікому нічого затверджувати, і не треба йому ні до кого звертатися... Звичайно, йому не потрібно наказів МОЗ, не треба ніяких вказівок згори, ніяких погоджень із прокуратурою», — сказав Власенко в коментарі УНІАН. Він припустив, що керівництво колонії не захотіло ухвалювати самостійні рішення, побоюючись втратити роботу.

За обопільною згодою, іноземні лікарі мають надати результати свого обстеження українським офіційним органам.