33 секунди до «золота»

14.02.2012
33 секунди до «золота»

Іспанці — шестразові переможці ЧЄ. (Фото з сайту УЄФА.)

Лише 33 секунди не вистачило росіянам, щоб удруге в історії стати чемпіонами Європи з міні–футболу. Вперше таке траплялося 1999 року — тоді в Гранаді збірна Росії переграла у фіналі господарів–іспанців (у серії пенальті). І ось минулої суботи в Загребі у вирішальному поєдинку восьмого за ліком ЧЄ зустрілися давні знайомі. Це був їхній четвертий фінал, і фаворитом, звісно, вважалася збірна Іспанії, доти — п’ятиразовий чемпіон континенту.

Закрита, досить рівна гра 34 хвилини обходилася без голів, поки не забив бразилець Пула, свого часу натуралізований росіянами.

«Наша команда грала всім серцем і ні в чому не поступалася титулованим іспанцям, хоча вони й мають психологією переможців», — скаже згодом наставник збірної Росії Сергій Скорович. Однак дещо перестарався із «сердечністю» ще один російський бразилець — Сіріло, який отримав за симуляцію другу жовту картку. Маючи чисельну більшість, піренейці розпечатали ворота Густаво (а воротар у Росії — теж бразилець!) на останній хвилині основного часу. Цей гол надломив росіян, і в овертаймі Іспанія без проблем оформила своє шосте чемпіонство — 3:1. Два переможні голи — авторства Серхіо Лосано із футзальної «Барселони».

«Золоту бутсу» як кращий бомбардир ЧЄ–2012 отримав ще один представник «Барселони» Хорді Торрас, в активі якого п’ять голів і одна передача. Лише на один результативний пас відстав од іспанця хорват Даріо Маринович.

Срібні медалі для росіян стали третіми в історії (а міні–футбольні чемпіонати Європи проводять кожні два роки, із 1996–го). «Бронзу» отримали чемпіони–2003 італійці, які насамкінець обіграли господарів.

Хорвати, нагадаємо, не пустили у півфінал збірну України, вигравши по пенальті. Причому перед матчем відмовилися тиснути руки нашим спортсменам. Наставник хорватів Мато Станкович ще раз наголосив, що в грудні минулого року українці спеціально програли Азербайджану матч відбіркового турніру чемпіонату світу, внаслідок чого від «мундіалю» відчепили саме Хорватію. «Я не можу тиснути руки таким людям. Такі люди мають бути викинуті зі спорту, — каже Станкович. — Утім, оскільки ми вибили їх із чемпіонату Європи, тепер вони можуть спокійно зіграти товариський матч з Азербайджаном».

А на шляху до ЧС–2012, який пройде в листопаді в Таїланді, Україна має подолати ще один бар’єр. Жереб, кинутий у Загребі, визначив, що це буде цілком прийнятна збірна Румунії. Стикові поєдинки відбудуться в проміжках 25–28 березня (в Румунії) та 8–11 квітня (в Україні).

 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи з футзалу (Хорватія). Півфінали: Хорватія — Росія — 2:4, Іспанія — Італія — 1:0.

За третє місце: Хорватія — Італія — 1:3.

Фінал: Росія — Іспанія — 1:3 (дод. час; Пула, 34 — Лосано, 40, 48; Борха, 50; вилучення: Сіріло, 36 (Р)).