Роман із «тушками»

09.02.2012
Роман із «тушками»

Колаж Івана ДІДУШКА.

Народний депутат Роман Забзалюк, який вважався одним із найбільш принципових членів партії «Батьківщина», насправді не виходив із Блоку Юлії Тимошенко. На вчорашній прес–конференції Забзалюк розповів, що формальний вихід із БЮТ і подальший вступ до провладної групи «Реформи заради майбутнього» був спецоперацією задля недопущення перекупу парламентаріїв (або, за словами пана Романа, «депутатським розслідуванням»). Забзалюк повідомив, що його намагалися купити за 450 тисяч доларів. Відповідні розмови записано на аудіопристрій.

Це перший випадок в історії українського парламентаризму, коли депутат виставляє напоказ спробу підкупу — з указуванням конкретної суми, «замовника», мотивів.

 

«Мене недооцінили...»

«За зраду виборців та продаж своєї совісті пропонують шалені гроші. На чинному етапі йдеться про суми в розмірі 500 тисяч доларів одразу, потім — щомісячно зарплатня по 20—25 тисяч доларів, плюс додаткові за активну брехню проти «Батьківщини» та опозиції. На завершення гарантується бонус за мерзотну службу господарю — ще по 500 тисяч доларів на «тушку», — заявив герой нового «касетного скандалу».

На прес–конференції в Києві Забзалюк — учасник бойових дій в Афганістані та «спецагент» БЮТ — увімкнув для журналістів фрагменти розмов з особою, «чомусь украй схожою по голосу на пана Рибакова». Йдеться про голову фракції «Реформи заради майбутнього» Ігоря Рибакова — одного з перших перебіжчиків із БЮТ на бік Януковича. Лексика фігуранта запису густо всипана матюками; він часто підвищує голос, зневажливо відгукується про депутатів своєї групи («Головне, щоб у мене були ці раби!»).

За словами Романа Омеляновича, йому перепало 450 тисяч доларів. Чому не 500? «Мабуть, пожаліли грошей...», — сміється депутат. Він вважає: «За всіма інсинуаціями про виходи та переходи нібито за політичних чи особистісних переконань стоїть одна проста банальна річ: гроші, жадоба, безсовісність та продажність».

Забзалюк відмовився розповісти про деталі підкупу, зауваживши, що це стане предметом розгляду спеціальної комісії у Верховній Раді.

Що з грішми? Нардеп не повертатиме півмільйона власникам. «Зелені» підуть на партійні справи «Батьківщини». «Очевидно, це спонсорський вклад у боротьбу з чинним режимом», — пожартував нардеп.

За його словами, операція була спланована керівництвом партії, зокрема, про сценарій знала Юлія Тимошенко. Забзалюк попросив вибачення у людей, які близько до серця сприйняли його вихід із БЮТ. «Я важко переживав за своїх побратимів, соратників, прихильників — як вони сприймуть таку подію», — зізнався учасник спецоперації.

Загалом Забзалюк провів у «засідці» два місяці. Після повідомлення про вихід із БЮТ він уникав появ на публіці, оформив у Верховній Раді відпустку. Якийсь час лікувався.

«Не грайтеся у шпигунів»

Учора фракція БЮТ ухвалила рішення про повернення «блудного сина» до своїх лав. Появу Забзалюка — усміхненого, у вишиванці —в сесійній залі парламенту зустріли оваціями.

Водночас заява БЮТівця заскочила зненацька представників групи «Реформи заради майбутнього». «Те, що сьогодні сталося, — шок для мене. Я не розумію, як можна так ставитися до друзів, які простягнули тобі руку допомоги», — заявив «Українській правді» член «РЗМ» Володимир Каплієнко, в минулому — теж член БЮТ. За його словами, насправді прохання про гроші виходило від самого Забзалюка, який казав, що збирав кошти на лікування. «Ми вирішили йому допомогти. Допомога була колективною. Я не знаю, що це за цифра — 450 тисяч... Ми говорили про лікування в Ізраїлі, йшлося про суму трохи менше ніж 100 тисяч, і ми скидалися, хто скільки міг», — обурився Каплієнко.

Забзалюк виступив зі спростуванням цієї версії. «Хочу вас запевнити, що жодного стосунку до цих питань група «тушок» апріорі не має», — відзначив БЮТівець.

У Партії регіонів Забзалюку порадили віддати гроші державі, якщо ті були отримані незаконним шляхом. «Треба рекомендувати нашим колегам не гратися в шпигунів», — зауважив «регіонал» Володимир Олійник.

«Президент просив: «Дай більше!..»

На «плівках Забзалюка» зафіксовано ще один важливий нюанс. Так, «голос, схожий на Рибакова» обговорював із паном Романом можливість висування технічних кандидатів у мажоритарних виборчих округах і просування «своїх» членів у виборчі комісії. Причому в цій технології нібито зацікавлений персонально Президент Янукович.

«Мені на Західній Україні, як повітря, потрібні кандидати. Тобто мені сам Президент України... і Президент особисто мене на зустрічі попросив: «Дай мені більше, максимально...», — каже співрозмовник Забзалюка.

Роман Забзалюк відтак свідчить, що влада готує широкі фальсифікації на виборах–2012. «Я так розумію, що на чинному етапі для них є головними завданнями: сформувати окружні та дільничні виборчі комісії з підконтрольних та слухняних наймитів; латентна підтримка кандидатів у депутати у вигляді підставних «опозиціонерів»; підготовка сприятливих умов для подальшого повального підкупу депутатів уже нової каденції», — резюмував учасник спецоперації.

 

ФРАГМЕНТИ АУДІОЗАПИСУ

Нібито Рибаков: — Нам любые кандидаты нужны. Любые... Главное, чтобы они были с нами. Те, которые... имеют рейтинг на Западной Украине. Пох... откуда они там... бютовские, небютовские... Главное, чтобы у меня были эти рабы!

* * *

Р.: — Он два месяца ничего не получал.

З.: — Кто, Задырко? Задырко получает или нет?

Р.: — Задырко получает «двадцатку». Но он два месяца ничего не получал. Он не голосовал по моей команде. Послушай, на х..., я ему в руки ничего не даю, зае..., что ты, б...

З.: — Все, все. Что ты начинаешь...

Р.: — Ему приносят пацаны, дают.

 

КОМЕНТАР

Народний депутат від БЮТ Сергій Власенко висловив сумнів, що правоохоронні органи належним чином відреагують на заяву Забзалюка. «У нас не правова держава... Колись радник Президента (Герман) порівняла його (Януковича) з Африкою. Так от, ми живемо в Африці, і в нас буде «африканська» реакція з боку правоохоронних органів. Влада намагатиметься замовчати цей скандал», — сказав Власенко в коментарі «УМ».

Нардеп–юрист вважає, що «плівки Забзалюка» свідчать про причетність Януковича до нищення демократії в Україні. «Він говорить, що не впливає на парламент — а в парламенті кажуть, що впливає. Він каже, що не впливає на вибори — а його підлеглі кажуть, що впливає. Треба припиняти практику подвійних стандартів», — вважає Власенко.