Характерна перемога

09.02.2012
Характерна перемога

Втримати донецького «тигра» Вуле Авдаловича «Хімки» не змогли. (Фото з сайту БК «Донецьк».)

Попри те, що з кожної групи, які сформовані на етапі «топ–16» Єврокубка, до чвертьфіналу потраплять по дві команди, керманич «Хімок» Рімас Куртінайтіс назвав матч–відповідь із «Донецьком» «маленьким фіналом». Друга перемога над «тиграми» робила б підмосковний клуб достроковим переможцем групи і в чвертьфіналі виводила на другу, а значить, слабшу команду квартету I. Прийнятною для російського віце–чемпіона (з огляду на результат матчу в Хімках) виглядала й поразка в Донецьку з різницею менш ніж 13 пунктів.

До ключового протистояння «Донецьк» готувався через ігри внутрішньої першості. За два дні підопічні Саші Обрадовича зазнали двох поразок — від «Ферро–ЗНТУ» та «Дніпро–Азота». Натомість «Хімки» свій матч чемпіонату Росії виграли. І, за словами Куртінайтіса, витратили для цього багато сил. Певно, тому в стартовій п’ятірці росіян позавчора не було двох лідерів — Зорана Планинича та Віталія Фрідзона, які в першому поєдинку з донеччанами принесли своїй команді найбільше очок.

У першій половині гри снайперські функції в «Хімках» узяв на себе Єгор Вяльцев. Та його зусиль виявилося замало, щоб протистояти потужній грі ключових «тигрів» — Рамела Каррі та Вуле Авдаловича. Тож на велику перерву лідером пішов «Донецьк» — 43:35.

Коли ж запахло смаженим у другій половині зустрічі, литовський наставник «Хімок» зробив ставку на перевірені кадри. За підтримки Фрідзона та Планинича хімчани наздогнали опонентів — 47:47. На що господарі відповіли черговим п’ятиочковим спуртом. І надалі перевага українського клубу лише зростала.

Під щитами продуктивно діяв другий центровий «Донецька» Дарнел Джексон, який, окрім десяти балів, записав до свого активу дев’ять підбирань та два блок–шоти. Натомість практично випав iз гри В’ячеслав Кравцов, який за весь матч назбирав лише чотири пункти. Хай там як, але й без допомоги центрового української збірної донецькі баскетболісти панували під щитами — 34 підбирання проти 20. Особливо помітною стала ця перевага під кінець зустрічі, коли за п’ять фолів майданчик залишив центровий «Хімок» Крешимір Лончар, екс–гравець БК «Київ».

Коли ж перевага «Донецька» склала 13 очок, на авансцену вийшов Іван Раденович, який добив гостей кількома влучними кидками. Відтак команда Обрадовича завдала «Хімкам» першої поразки в євросезоні – із різницею у 18 пукнтів — і завдяки кращій різниці очок в очних двобоях піднялася на першу позицію в групі.

«Сьогодні ми здобули командну перемогу, і я повинен відзначити гру кожного нашого баскетболіста. Ми продемонстрували характер і досягли потрібного результату. Сподіваюся, така позитивна атмосфера в команді залишиться й надалі», — прокоментував вельми сенсаційний результат Саша Обрадович.

Щоб залишитися на «пільговому» першому місці, «Донецьку» потрібно переграти також посередніх греків і французів.

 

ТАБЛО

Єврокубок. Чоловіки. «Топ–16». 4–й тур. Група J. «Донецьк» (Україна) — «Хімки» (Росія) — 85:67 (19:18, 24:17, 16:17, 26:15; Каррі, Авдалович (по 18) — Вяльцев (19)), «Асвел баскет» (Франція) — «Аріс» (Греція) — 79:52.

Турнірне становище: «Донецьк», «Хімки» — 3 перемоги/1 поразка, «Асвел», «Аріс» — 1/3.