Ліцензія на вбивство?

07.02.2012

Рада Безпеки ООН вкотре не змогла ухвалити резолюцію щодо Сирії. Позавчора, після тижня запеклих дискусій, проект заветували Росія та Китай.

«13 із 15 країн–членів РБ ООН були дуже близькі до затвердження цієї резолюції, а Росія й КНР поставили на Радбезі моральну пляму», — прокоментував ситуацію міністр закордонних справ Франції Ален Жуппе.

Як повідомляє «Євроньюз», резолюція передбачала відставку сирійського президента Башара Асада та передачу влади віце–президенту — за прикладом Ємену. Представник Росії в ООН заявив, що Організація Об’єднаних Націй не повинна ставати на бік однієї зі сторін конфлікту. Прихильники жор­сткіших заходів запевняли, що «Радбез би точно не затвердив резолюцію, яка б дозволила будь–яке військове втручання», проте нещодавній приклад Лівії довів: кожну резолюцію можна пристосувати під потреби моменту.

Сирійська національна рада (СНР), яка об’єднує всі опозиційні сили країни, поширила заяву, в якій покладає на владу Росії та Китаю «всю провину за ескалацію вбивств і геноциду в Сирії» та називає їхній «безвідповідальний крок ліцензією на безкарні вбивства сирійському режиму».

Водночас прихильники президента Асада, які в неділю зібралися на велелюдний мітинг у Дамаску, подякували Москві та Пекіну за підтримку.

Одразу після ветування резолюції РБ ООН президентські війська пішли на масований штурм тих сирійських міст, де опозиція має найбільший вплив — Хомса, Ідліба та околиць Дамаска. Сирійські правозахисники повідомляють про 56 нових жертв збройного конфлікту в країні лише впродовж неділі. Втрат зазнали й опозиціонери, й проурядові війська.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>