Ой Морозе–Морозенку, чи ти сказився

07.02.2012
Ой Морозе–Морозенку, чи ти сказився

Швейцарська Женева теж перетворилася на царство Снігової королеви. (Фото Рейтер.)

Морози, які скували Європу, докотилися навіть до африканських країн. В Алжирі вперше за останні вісім років випав 10–сантиметровий шар снігу. Несподівані морози спричинили загибель 16 людей, ще 122 отримали обмороження різного ступеня тяжкості.

Морози та снігові заметілі залишаються в ці дні проблемою №1 практично для всієї Європи — навіть тих країн, де сніг бачать вряди–годи. Засніжило північ Іспанії, потерпає від снігопадів незвична до «справжньої» зими Італія, де через сильні снігопади чимало населених пунктів виявилися відрізаними від світу. У Венеції вперше за 80 років позамерзали канали, в центральній області Абруццо у зв’язку з погодними умовами оголошено надзвичайний стан. Рим, де товщина снігового покриву сягнула 50 см, учора виявився фактично паралізованим: закрито школи, держустанови й музеї, в тому числі знаменитий Колізей. Комунальні служби не всти­гають розчищати вулиці, тому міська влада рекомендує римлянам утриматися від поїздок власним автотранспортом.

У Великій Британії з її славетним м’яким кліматом ситуація не краща: у Лондоні водії змушені кидати свої автомобілі на узбіччях доріг, а громадський транспорт працює зі значними перебоями. В одному з найбільших аеропортів світу, лондонському «Хітроу», скасовано близько половини авіарейсів.

У Сербії, де від холоду станом на вчора загинуло 9 людей, через аномальні морози й снігопади на території всієї країни запроваджено надзвичайний стан, зачинено всі школи. Не витримуючи ваги снігових «шапок», завалюються опори ліній електропередач, через що масові відключення електричного струму відбуваються навіть у столичному Белграді. Приблизно така сама картина й у столиці Болгарії — Софії. В Угорщині погодний мартиролог також налічує вже 9 загиблих.

Перші жертви морозу (четверо, з них троє безхатьків) уже є й у Франції. У паризьких аеропортах 40 відсотків рейсів скасовано або вилітають зі значним запізненням. У Німеччині за останні дні тричі побито абсолютний для цієї країни рекорд морозів.

А Польща навіть на тлі «захололих» сусідів б’є рекорди: у деяких районах стовпчик термометра в останні дні фіксував до 37 градусів нижче нуля. Починаючи з 27 січня, у країні від переохолодження загинуло 53 людини.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>