Хлопчачий струмінь на собачому холоді

07.02.2012

Сьогодні чи завтра знаменитий пісяючий хлопчик у Брюсселі, можливо, знову справлятиме свою малу потребу. А минулої середи натовпи туристів на вулиці Шен були розчаровані: фонтан перестав працювати. Причиною стали погодні умови.

Представник відомства з питань туризму столиці Бельгії пояснив агенції «Рейтер», що нічні морози сягнули позначки –10–12 градусів за Цельсієм, а це значно нижче звичного зимового мінімуму. Чиновники висловили побоювання, що механізм усередині статуї може зіпсуватися, якщо вода перетвориться на кригу. Тож і вимкнули фонтан. Мовляв, нехай малий перепочине, доки трохи потеплішає.

«Маннекен Піс» (це назва пісяючого хлопчика на місцевому діалекті голландської мови, а французькою він — Малий Жульєн) насправді значно менший, ніж здається тим, хто не бачив його на власні очі. Бронзова статуя має 60 см заввишки. У нинішньому вигляді фігурка на рю дю Шен стоїть ще з 1619 року. Хлопчика не раз викрадали (востаннє — у 1960–х роках) і заміняли копією. Останні півстоліття брюссельці добре пильнують свого символа. При цьому раз на кілька днів статую вбирають у різні костюми; наприклад, 24 серпня — в український стрій, на честь Дня незалежності України.