Лесина сила

07.02.2012
Лесина сила

Леся Цуренко в матчі проти Сари Еррані. (Фото з сайту sports.yahoo.com.)

Минулого літа жереб визначив суперницями українок в 1/4 фіналу І Світової групи Кубка федерації команду Італії, яка два роки поспіль — у 2009–му та 2010–му — вигравала цей неофіційний чемпіонат світу серед жіночих збірних. Уже тоді оглядачі відводили нашим дівчатам роль аутсайдерок у цій дуелі. Та й напередодні матчу в Бієллі мало що змінилося. Адже за півроку потенціал української збірної не зріс. Колишня перша ракетка країни — Олена Бондаренко — досі заліковує травму, а її молодша сестра Катерина ніяк не може повернутися на попередній рівень. Водночас італійки під національним прапором зібрали найсильніших. Окрім маститих Франчески Ск’явоне (11–та ракетка світу) та Флавії Пеннетти (22), до табору триразових володарок Кубка федерації викликали сенсацію «Аустреліен оупен»–2012 Сару Еррані, яка на мельбурнських кортах в одиночному розряді дійшла до чвертьфіналу, а в парі зі своєю співвітчизницею Вінчі взагалі стала фіналісткою відкритого чемпіонату Австралії.

Тож на папері все виглядало прогнозовано. А насправді вийшло так, що 121–ша ракетка світу, киянка Леся Цуренко самотужки ледь не вивела українську збірну до півфіналу Кубка федерації.

Проте в командних змаганнях відіграють роль не тільки рейтинги, а й завзяття та командний дух. Спочатку 22–річна уродженка Южноукраїнська, мов ураган, змела з корту переможницю «Ролан Гарроса»–2010 Ск’явоне — 6:1, 6:2. І це при тому, що матч у П’ємонті проходив на улюбленому покритті італійської команди — ґрунті.

Здійснивши свій перший подвиг, Леся зробила рахунок у матчі нічийним, оскільки стартовий поєдинок між першою ракеткою України Катериною Бондаренко та Сарою Еррані завершився на користь господарки.

Другу міні–сенсацію Цуренко створила в матчі з тією ж Еррані, яка днем раніше розтрощила Бондаренко. У протистоянні з 34–ю ракеткою світу Леся діяла в атакувальній манері, не дозволяючи суперниці перевести подих. Після безрезультатних спроб змінити хід поєдинку, за рахунку 6:1, 3:0 на користь представниці України, Сара відмовилася продовжувати гру, пославшись на травму.

А перед тим був диво–матч між першими номерами збірних — Ск’явоне та Катериною Бондаренко. Точніше, диво створила 31–річна Франческа, яка викрутилася із, здавалося, безнадійної ситуації. Спочатку лідерка італійської збірної здійснила «камбек» у другому сеті, коли програючи 1:5, зрештою взяла партію. Не менш вражаючим був і другий «фокус» Чески, який на фініші майже тригодинного протистояння, в третьому сеті, допоміг їй трансформувати неприємні 2:4 у переможні 6:4.

Відтак доля матчу мала вирішитися в дуелі пар, де спочатку були заявлені Еррані/Вінчі та донеччанки Бейгельзімер/Савчук. Проте перед ключовим поєдинком капітани команд внесли корективи. В італійському дуеті травмовану Еррані змінила Пеннетта, а в українському тандемі Сергій Дерновський виставив замість Бейгельзімер Цуренко, яка вочевидь спіймала кураж.

Здавалося, щаслива зірка до самого кінця вестиме цю героїню. Проте в найостаннішій партії фортуна посміхнулася все ж таки більш досвідченим італійкам. А можливо, Лесі Цуренко просто забракло сил. Після стартових 5:7 українки вибухнули «сухим» сетом — 6:0, проте в наступному виграли лише один гейм.

Отже, італійки зі скрипом пройшли до півфіналу, де зустрінуться з чинними володарками ФедКап — чешками. А нашим дівчатам, які під керівництвом Дерновського здивували тенісний світ, для збереження прописки в елітній групі знову доведеться грати «плей–оф» з одним із переможців першого раунду II Світової групи — збірними США, Японії, Словаччини або Австралії.

 

ТАБЛО

 

Кубок Федерації. I Світова група

Італія — Україна — 3:2

Еррані — К. Бондаренко — 6:2, 6:3

Ск’явоне — Цуренко — 1:6, 2:6

Ск’явоне — К. Бондаренко — 6:7, 7:5, 6:4

Еррані — Цуренко — 1:6, 0:3 (відмова Еррані)

Пеннетта/Вінчі — Цуренко/Савчук — 7:5, 0:6, 6:1

Росія — Іспанія — 3:2

Бельгія — Сербія — 2:3

Німеччина — Чехія — 1:4