Обама похвалив — чого іще бажати?

01.02.2012
Обама похвалив — чого іще бажати?

Михаїлу Саакашвілі з Бараком Обамою було про що поговорити. (Фото з сайту президента Грузії.)

Грузія та США почали переговори про створення зони вільної торгівлі. Про це повідомив президент Грузії Михаїл Саакашвілі після зустрічі з американським колегою Бараком Обамою у Білому домі. За словами Саакашвілі, за результатами цих переговорів його країна «по суті, отримала все, чого бажала». На підсумковому брифінгу Обама обмовився, похваливши за процес формування інститутів Росію, проте одразу виправився, що мав на увазі Грузію. Обама також назвав Грузію прикладом демократичності та прозорості для багатьох країн і заявив, що США «вітають ту модель демократії і прозорості, яку грузини встановили не тільки у себе в країні, а й у регіоні в цілому». «Ми сподіваємося, що при збереженні прогресу в наступні кілька років безліч інших країн повірять: якщо Грузія змогла провести такі перетворення, то й вони зможуть», — зауважив американський президент.

Зі свого боку, Саакашвілі пообіцяв, що майбутні парламентські вибори будуть чесними і прозорими. «Ніщо не поверне нас назад, до меншої демократизації, а також до корупційної та застарілої політичної системи», — запевнив грузинський лідер.

Іншою темою розмови було «піднесення на новий рівень» співпраці двох країн у галузі безпеки. Як повідомляє радіо «Свобода» з посиланням на речницю грузинського посольства у Вашингтоні, йдеться про посилення здатностей Грузії до самооборони. Нагадаємо, раніше міжнародні оглядачі передбачали, що під час зустрічі президентів ітиметься про підтримку Тбілісі Сполучених Штатів у випадку воєнної операції США в Ірані.

Візит Михаїла Саакашвілі до Вашингтона відбувся напередодні травневого саміту НАТО в Чикаго. За прогнозами, на ньому, серед іншого, буде розглянуто й питання про вступ Грузії до Північноатлантичного Альянсу.