Влада на крові

31.01.2012

Ліга арабських держав минулої суботи призупинила роботу місії спостерігачів у Сирії, оскільки, незважаючи на її присутність, жорстке придушення опозиції тривало. Після ухвалення цього рішення не минуло й доби, як сили президента Башара Асада відновили операції з придушення повстанців у їхніх двох головних форпостах: передмістях Дамаска та місті Хомс. Недільного ранку до північних та східних передмість сирійської столиці було введено десятки танків та одиниць бронетехніки і тяжку артилерію, щоб вибити звідти формування повстанців. Це була найбільш масштабна операція відданих президенту військових формувань за всі 10 місяців повстання. У сутичках навколо Дамаска та в Хомсі загинуло щонайменше 66 людей, iз них — 20 військовослужбовців урядових сил, повідомляє Бі–Бі–Сі. Станом на вчорашній ранок околиці столиці вже перебували під контролем армії. Повідомлення про перестрілки та жертви надходили також iз міста Ранкус, яке розташоване за 30 кілометрів на північ від Дамаска. Усі ці повідомлення неможливо підтвердити з незалежних джерел, оскільки міжнародних журналістів у країну не пускають, й іноземні ЗМІ отримують «непровладну» інформацію переважно від повстанців.

Сьогодні Рада безпеки Організації Об’єднаних Націй розгляне ситуацію в Сирії. На засіданні звітуватимуть генсек Ліги арабських держав Набіль aль–Арабі та голова робочої групи з питань Сирії Хамад аль–Тані. Аль–Арабі також збирається провести переговори з російськими дипломатами у спробах переконати їх підтримати нову резолюцію Радбезу ООН стосовно Сирії. Незважаючи на громадянську війну й відмову президента Асада погодитися виконувати запропонований ЛАД план мирного врегулювання конфлікту, Москва натякнула на те, що може накласти вето на резолюцію з санкціями проти Сирії. У зв’язку з цим повстанська Сирійська національна рада закликала тих сирійців, які перебувають за межами держави, провести мирні акції протесту біля російських посольств та консульств в усьому світі. Позицію Росії поділяє ще один постійний член РБ ООН із правом вето — Китай.

У ході свого візиту до Ефіопії для участі у саміті Африканського союзу Генсек ООН Пан Кі Мун укотре закликав Башара Асада припинити насильство. «Місія спостерігачів ЛАД була важливою для оцінки ситуації. Але навіть без спостерігачів ясно, що сирійське керівництво має наважитися на рішучий крок і припинити насильство», — наголосив він.

На думку сирійської опозиції, президент Асад дозволив спостерігачам від ЛАД прибути з місією лише з метою виграти час, оскільки припиняти терор проти повстанців, яких він називає терористами, не збирається. За даними ООН, з початку конфлікту в Сирії загинуло вже близько 5,5 тисячi людей. Як повідомляє «Франс пресс», упродовж останнього тижня у сутичках було вбито щонайменше 230 осіб, з яких приблизно 150 цивільних, а решта — військовослужбовці з лояльних до Асада підрозділів та дезертири, що створили так звану Вільну сирійську армію і тепер воюють із колишніми колегами по зброї.

 

ПЕРЕЛЯК

За інформацією єгипетської газети «Аль–Масрі аль Йоум», яка посилається на представників сирійської опозиції, увечері минулої неділі сім’я президента Сирії намагалася втекти з країни. Служби безпеки спробували вивезти з Дамаска дружину Башара Асада Асму, його дітей, матір та небожа. Проте повстанці зупинили кортеж і після перестрілки з конвоєм автоколоні довелося повернутися назад у резиденцію президента.

 

КОЛИШНІ

Повалений у результаті революції екс–президент Єгипту Хосні Мубарак передав європейським і арабським лідерам прохання натиснути на нову єгипетську владу і врятувати його від смерті, а також допомогти його дружині та дітям залишити країну. За інформацією єгипетського тижневика «Роз аль–Юсеф», послання від Мубарака передала його дружина Сьюзен. Серед адресатів — лідери США, Німеччини, Франції, Великої Британії, Бахрейну, Саудівської Аравії, Кувейту, Італії, Лівану. Ув’язнений екс–президент, якому загрожує смертна кара, пише, що, оскільки владу в Єгипті фактично взяли його давні вороги, «Брати–мусульмани», на помилування від них йому сподіватися не варто. Мубарак також наголошує, що несе одноосібну відповідальність за події в країні, і його сім’я до висунутих проти нього звинувачень стосунку не має.

За даними «Роз аль–Юсеф», Сьюзен Мубарак днями звернулася до чинної єгипетської влади з проханням дозволити їй виїхати до Швейцарії на лікування, проте згоди не дочекалася.

* * *

Колишній президент Ємену Алі Абдулла Салех, який також втратив посаду в результаті «Арабської весни», минулої суботи прилетів до США. Як повідомляє агенція «Ассошіейтед пресс» із посиланням на американське міністерство закордонних справ, Салех збирається лікуватися у Штатах від опіків, які отримав під час нападу повстанців на президентську резиденцію в червні 2011 року. В оточенні Салеха уточнили, що візит до США буде «короткостроковим». Нагадаємо, Салех, який керував Єменом протягом 33 років, після кількох місяців антипрезидентських виступів у листопаді 2011 погодився передати владу тимчасовому уряду в обмін на імунітет від судового переслідування. 21 лютого в Ємені відбудуться президентські вибори.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>