«Крута» річниця

31.01.2012

Відзначення 94–ї річниці подвигу героїв Крут ознаменувалося низкою провокацій. Співробітники київської міліції затримали й доставили в Печерське райуправління міліції 27 молодих людей, які намагалися вчинити бійку з представниками ВО «Свобода», коли ті проводили Марш пам’яті до могили полеглих юнаків на Аскольдовій могилі.

Як повідомив «УМ» прес–секретар «Свободи» Юрій Сиротюк, «під час факельної ходи, близько дев’ятої вечора на Арсенальній площі кілька десятків молодих людей намагалися спровокувати бійку. Ми півтисячним натовпом якраз завершували свою акцію, як поруч невідомо звідки намалювалося зо три десятки молодиків, що почали кричати «Фашизм не пройде» і подібну нісенітницю. Шкода, що дехто досі вважає любов до своєї країни фашизмом. Це була явна провокація, та ніхто з наших на неї не повівся. Міліція, яка майже одразу виникла на місці події, взяла в кільце тих юнаків, які явно були футбольними фанатами, і відвела геть. Кажуть, що згодом у них вилучили боксерські капи, ланцюги, пневматичну зброю».

Не обійшлося без прикрощів у цей день і в Донецьку. Близько 30 осіб із мегафоном, прапорами «Свободи» та громадської організації «Сокіл» зібралися біля одного з корпусів Донецького національного університету, а завершилося все бійкою з комуністами. Згодом голова Донецької обласної організації ВО «Свобода» Володимир Гупало назвав це провокацією і наголосив, що «Свобода» нікого не уповноважувала проводити акції в Донецьку.

«Просто місцевий суд заборонив нам проводити таку акцію і тамтешні представники партії почали подавати індивідуальні заявки, без вказування приналежності до тієї чи іншої політичної сили, — пояснює Юрій Сиротюк. — Та все одно на них напали, бо на сході України нас дуже сильно бояться комуністи. Бояться, що ми «відберемо» їхній рейтинг у місцевого населення, тому завжди намагаються нам перешкодити вести свою діяльність на території Донбасу».

Крім того, за словами Юрія, міліція влаштувала напад на учасників урочистої ходи пам’яті героїв Крут у Ніжині. Правоохоронців роздратував банер «Владо, йди в ж...». Було затримано кількох хлопців, та їх швидко «відбили» назад.

Завдяки партії «Наша Україна» вшанували пам’ять героїв у самих Крутах. «Сьогодні ми вшановуємо пам’ять української молоді, яка загинула, захищаючи Українську державу, і схиляємо голови перед героїзмом цих юнаків», — сказав на мітингу голова Чернігівської обласної організації «НУ» Микола Оніщук. І наголосив, що нині перед Україною стоять не менш значущі виклики, які стосуються нашого права на власну історію, власних героїв, на право мати власну мову й землю, на незалежну правову державу.

Два Президенти України, попередній та чинний, теж не оминули увагою цю дату. І якщо знак пошани від Віктора Ющенка нікого не здивував, то офіційна заява Януковича на президентському сайті була досить неочікуваною. «Дорогі співвітчизники! Дев’яносто чотири роки тому біля станції Крути відбувся бій, в якому полягли українські юнаки — військові курсанти, студенти та гімназисти. Вони вірили, що захищають ідеали свободи і незалежності України. Ця героїчна та водночас трагічна дата в історії нашої держави завжди буде нагадувати нам про велику відповідальність наставників і командирів за рішення, які вони приймають» — йдеться у зверненні гаранта до народу.

Віктор Ющенко був більш відвертий: «Сьогодні найбільшою загрозою для української державності, як і в часи Української народної республіки, є загроза внутрішнього розбрату. Саме тому завдання всіх українських патріотичних сил у цій ситуації — не з’ясовувати між собою, хто є першим в опозиції, а об’єднувати зусилля для реалізації спільних дій на захист української сутності нашої Вітчизни».