Підтримані піснею та матеріально

31.01.2012

Українські призери I зимових Юнацьких Олімпійських ігор, що завершилися 22 січня в Інсбруку, а також їхні наставники отримуватимуть стипендії від Національного олімпійського комітету. За рішенням виконкому НОК України, ця програма вартістю 100 тис. грн., розрахована на два роки, почне діяти вже післязавтра – 2 лютого.

Нагадаємо, що з І зимових ЮОІ в Австрії українська збірна у складі 23 спортсменів повернулася з трьома срібними нагородами. Їх володарями стали фігуристи Олександра Назарова та Максим Нікітін, Ярослав Паніот і Марія Долгополова на шорт–треку.

Президент НОК Сергій Бубка нагадав, що вже понад рік стипендії отримують чемпіони та призери першої літньої Олімпіади серед молоді. «Нам важливо, щоб сьогоднішні чемпіони отримали стимул та бажання працювати далі і вже через декілька років піднялись на п’єдестал дорослих Ігор. Зараз ми маємо підтримати цих дітей, які є нашою олімпійською надією», — цитує Бубку прес–служба НОК.

На I Юнацькій зимовій Олімпіаді в Інсбруку молоді спортсмени не лише змагалися, а й поповнювали багаж своїх знань — завдяки масштабній пізнавальній програмі. «Під час зустрічі з юними олімпійцями президент МОК Жак Рогге наголошував на тому, що спорт колись закінчиться, і після нього настане інше життя. Для цього вже зараз потрібно навчатися, пізнавати світ, заповнювати свої порожні «скриньки», — розповіла «УМ» молодий посол Олімпіади Катерина Дерун, яка перебувала у складі нашої команди в Австрійських Альпах упродовж десяти днів всесвітнього «білого» форуму.

Катя Дерун не «зимовичка», а метальниця списа. Вона — одна з восьми українських чемпіонів I Юнацької літньої Олімпіади, яка в 2010 році відбулася в Сінгапурі. Саме їй, 18–літній представниці Вінниччини, НОК України не лише призначив стипендію, а й доручив морально підтримувати вітчизняних олімпійців в Інсбруку. «Кожен спортсмен напередодні стартів хвилювався по–різному — хтось ставав розсіяним, хтось — забудькуватим, — розповідає Катя. — Я мала направляти їх на вірні думки».

Одним із способів психологічної розрядки в таборі української збірної був… спів. Молода атлетка Дерун, студентка Броварського вищого училища фізичної культури та спорту, свого часу навчалася в музичній школі, брала уроки вокалу, а її улюблений репертуар — народні пісні. Відтак невеличкий концерт, на якому українська делегація виконувала колядки та щедрівки, напевно, став окрасою прем’єрної зимової Олімпіади.

За словами молодого посла, українська олімпійська збірна показала себе в Інсбруку як дружна та згуртована команда: «Наш табір був найбільш помітним, оскільки на будинках, де ми мешкали, майоріли державний стяг України, прапори НОК та нашої збірної. Наша збірна отримала окремий комплімент від організаторів турніру. Вони сказали, що в нас — прекрасний колектив».