«Софістська» площа

18.01.2012
«Софістська» площа

Мітинг під Софією в День Злуки минулого року зібрав чимало народу, та не приніс згоди. (Фото Данила ІВАНІВА.)

22 грудня, на День Злуки (який, за указом Президента Януковича, тепер є ще й Днем Свободи), в Києві після тривалої паузи відбудеться спільна акція опозиційних сил. Політологи кажуть, що в нинішньому стані українська опозиція просто не може не зібратися в цей день, не може уникнути декларацій про об’єднання зусиль. Інакше українці не зрозуміють таку опозицію. І справді, організатори недільної акції анонсували, що на мітингу буде підписано документ про єднання опозиції.

Минулого літа одне таке об’єднання вже постало — «Комітет опору диктатурі». Що буде тепер?

 

Проект «для галочки»?

«Партії «Комітету опору диктатурі» одностайно підтримали ідею спільного мітингу. Ми запрошуємо не лише членів КОДу, а й інші опозиційні партії, організації, активістів», — розповів «УМ» народний депутат від БЮТ Андрій Павловський.

За його словами, спочатку буде проведено молебень за участю представників усіх церковних конфесій (церковні ієрархи погодилися взяти участь). Потім будуть виступи лідерів опозиційних партій та піша хода до пам’ятника Тарасу Шевченку. Що ж до об’єднавчої декларації, то «фактична домовленість уже існує. А тут буде юридично закріплено, підписано відповідні документи про спільну роботу на 2012 рік: узгодження єдиних кандидатів у мажоритарних округах, про непоборювання між опозиційними силами, відповідні зобов’язання», — розповів Павловський.

В офісі однієї з опозиційних партій кореспондентові «УМ» повідомили, що членам «Комітету опору диктатурі» розіслали проекти документів, які готуються для проголошення на мітингу. В четвер відбудеться засідання КОДу, на якому остаточно домовляться про час, формат акції, а також про підсумкові документи.

«УМ» отримала один із робочих документів — проект угоди «Про відмову від взаємопоборювання». Текст цієї заяви відверто слабкий. Складається враження, що автори проекту й самі не вірять в успішність резолюції. «Опозиція вживатиме всіх необхідних заходів для уникнення взаємопоборювання опозиційних політичних сил при здійсненні їх політичної діяльності... Суть принципу відмови від взаємопоборювання полягає у відмові від будь–яких дій та висловлювань, які містять негативні оцінки дій інших учасників угоди чи негативні персональні оцінки щодо окремих політиків з числа учасників КОД», — йдеться в проекті угоди.

Цей документ уже критикували декотрі представники опозиції. Голова партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко заявив, що йдеться не про єднання опозиції, а «про підписання пакту про ненапад у стані опозиції». Зокрема, Гриценко зауважив, що в документі не йдеться про спільні списки на парламентські вибори або об’єднання політичних сил. Утім екс–міністр оборони готовий підписати цей документ із певними корективами. «Ключовим словом має бути опозиція, а не ляльки, яких за мотузочки смикають з Банкової», — цитує Гриценка агенція УНІАН.

Нагадаємо, нещодавно «Громадянська позиція» на знак протесту проти голосування опозиції за закон про вибори народних депутатів вийшла з КОДу. Попри це, Гриценка і Ко запросили на недільну маніфестацію. «Рішення Гриценка вважаємо імпульсивним. Треба припиняти традиції розпорошення та «гетьманства», — коментує БЮТівець Павловський.

КОД Кличка

Цікаво, що за декілька днів до опозиційного мітингу подав голос політик нового покоління, який не долучався до КОДу, — Віталій Кличко. Голова партії «УДАР» виступив із заявою, в якій закликав «справді вільні демократичні партії» до об’єднання. «Ми дуже хочемо, аби 22 січня відбулося справжнє об’єднання опозиції на чітких, прозорих і політично вмотивованих засадах. Хотілося б вже з лютого почати спільну роботу з підготовки наших членів виборчих комісій та спостерігачів, які разом зможуть убезпечити виборчий процес від будь–яких спроб фальсифікацій і разом захистити результат голосування. Усе це сприятиме створенню потужної демократичної більшості у наступному парламенті», — закликав Кличко через свій інтернет–сайт.

Знаменитий боксер також оприлюднив проект угоди про співпрацю і взаємодопомогу опозиційних сил на виборах до парламенту (який є значно якіснішим та повнішим за варіант КОДу). Але проблема не в якості тексту, а в тому, що Кличко підписав цю угоду в односторонньому порядку. Й розіслав її іншим опозиційним партіям.

У середовищі опозиції негативно сприйняли вчинок Кличка. «Це перетягування каната на себе, намагання привернути увагу, — вважає БЮТівець Андрій Павловський. – Звичайно, він може закликати до єднання півроку після того, як ми почали над цим працювати, зробили практичні кроки. А він увесь цей час не міг визначитись, чи вступати в КОД, чи ні... Ми запрошуємо його приєднатися до цієї роботи. Кличко має визначитись, чи справді він підтримує опозицію».

Відзначимо, що свого часу прийомом, схожим на Кличків, користувався й Блок Тимошенко. У квітні 2011 року, перед спільною акцією опозиційних сил до річниці ратифікації Харківських угод, Юлія Тимошенко одноосібно підписала «ухвалу зборів» й оприлюднила відповідну новину через свою прес–службу. Власне «збори» відбулися на кілька годин пізніше. Іншим опозиційним політикам довелося долучатися постфактум.