Хто замінить Шевченка

17.01.2012

Андрій Шевченко більше не голова парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації. Минулої п’ятниці — в останній день дев’ятої сесії ВР — парламент 245 голосами відправив Шевченка у відставку.

Звільнення БЮТівця було ініційоване Партією регіонів. Водночас «регіонали» погодилися залишити квоту голови інформаційного комітету за опозицією: керівник фракції ПР Олександр Єфремов звернуся до фракцій БЮТ і «НУНС» із проханням внести нову кандидатуру на цю посаду. Голова фракції БЮТ Андрій Кожем’якін повідомив, що такою кандидатурою буде... знову Шевченко.

Сам нардеп заявив: «Відкликання з посади голови комітету я сприймаю як чорну мітку від влади, як визнання того, що ми робили правильну справу». Андрій вважає, що якщо й мав іти у відставку, то разом зі всім комітетом. «Давайте скажемо чесно, що сьогодні ми в Україні не можемо гарантувати свободи слова. В якому стані сьогодні українська журналістика? Це страх, це приниження, це продажність, це цинізм; це репортери, які бояться робити свою роботу чесно і по совісті. Це країна, яка за останніх два роки на 30 позицій впала в міжнародних рейтингах свободи слова», — заявив Шевченко.

Коли Андрій тримав відповідь на трибуні, до президії на його підтримку вийшли кілька десятків нардепів із БЮТ. Того дня в сесійній залі було гаряче. «Регіоналка» Олена Бондаренко, котра найбільше педалювала відставку, спитала: навіщо Шевченко, володіючи квартирою в Києві, рік утримував за собою номер у депутатському готелі; чому в п’ятому скликанні протягом місяця після складення депутатських повноважень користувався державним автомобілем? Шевченко сприйняв ці питання як «перехід на особистості». За його відставку проголосували 245 депутатів.

Насамкінець Володимир Литвин заявив, що дев’ята сесія була однією з найбільш продуктивних, нардепи розглянули понад тисячу законопроектів. «Верховна Рада під час цієї сесії підтвердила, що вона є свідченням того, як важко, болісно відбувається діалог і досягається компроміс. Але діалог відбувається у Верховній Раді, і компроміс у Верховній Раді досягається», — відкрив нам очі Литвин.

Остання, десята, сесія ВР VI скликання почнеться 7 лютого.