Чи «увікне» Янукович нову Конституцію?

13.01.2012

Робоча група на чолі з Леонідом Кравчуком нарешті напрацювала пропозиції щодо створення Конституційної асамблеї для Президента. Про це на вчорашньому брифінгу заявив глава адміністрації Президента Сергій Льовочкін. «За дорученням Президента готується проект указу про відповідну підтримку цих ініціатив», — повідомив керівник апарату Банкової.

Віктор Янукович створив робочу групу, яка мала зайнятися підготовкою Конституційної асамблеї, ще навесні минулого року. Керівником було затверджено колишнього Президента Леоніда Кравчука. Здавалося, цей механізм канув у Лету: за цей рік про асамблею забули, вона перестала подавати ознаки життя, а Леонід Макарович устиг висловити кілька критичних реплік на адресу Віктора Федоровича.

Якщо ж вірити Льовочкіну, то робота над конституційною реформою — один із найбільших пріоритетів господаря «Межигір’я» на 2012 рік. Результатом асамблеї має бути проект нової Конституції, яка відповідатиме європейським нормам і буде більш демократичною, повідомила прес–служба Президента.

Свого часу за створення Конституційної асамблеї брався й Віктор Ющенко. Експерти на чолі з колишнім суддею Конституційного Суду Володимиром Шаповалом (нині — керівником Центрвиборчкому) розробили проект Основного закону, який, утім, мав примарні шанси наприкінці каденції В.Ю. Єдина ж конституційна ініціатива, якою наразі відзначився Віктор Янукович, — це повернення повноважень Леоніда Кучми. Чи йому треба ще більше?