Бідні від збагачення

11.01.2012

Міжнародна агенція з атомної енергетики (МАГАТЕ) повідомила, що Іран почав збагачення урану в добре укріпленому підземному комплексі Фордо на півночі країни. Збагачення урану ведеться до 20 відсотків, що є «ескалацією» порушень ядерних зобов’язань Ірану, які випливають iз резолюції Ради безпеки ООН. Прес–секретар МАГАТЕ Гілл Тюдор також повідомила, що всі ядерні компоненти на іранських підприємствах збагачення урану у Натанці й Фордо перебувають під наглядом Міжнародної агенції.

Західні аналітики вважають, що збагачений до 20 відсотків уран може стати першим кроком до отримання Іраном збройного урану.

Іранська сторона визнала, що почала збагачувати уран 2010 року, маючи на меті отримати пальне для тегеранського реактора, який виготовляє ізотопи в медичних цілях. При цьому президент Махмуд Ахмадінеджад заявив, що іранський народ достатньо розумний і не виготовлятиме кількох бомб супроти всієї ядерної зброї, якою володіють інші країни.

Існування ядерного заводу у Фордо, який схований у бункері глибоко в горі поблизу священного міста шиїтів Кум, тримали в секреті до вересня 2009 року, коли його виявила західна розвідка. Підземний завод гарантує значно більшу безпеку діяльності всього комплексу перед загрозою можливого ворожого нападу. А про намір знищити іранські ядерні об’єкти не раз заявляв Ізраїль.

Речник Держдепартаменту США Вікторія Нуланд заявила з Вашингтона, що, підвищуючи рівень збагачення урану, іранці йдуть на загострення конфлікту з міжнародною спільнотою та порушують досягнуті раніше домовленості. В Європі дії Ірану найбільш гостро засудив президент Франції Ніколя Саркозі, назвавши їх «особливо серйозним» порушенням міжнародного права, зокрема шести резолюцій Радбезу ООН та 11 резолюцій ради МАГАТЕ. Напруга в стосунках між Іраном та Заходом зросла ще й після запровадження додаткових санкцій щодо Тегерана, на що він відреагував погрозою перекрити для судноплавства Ормузьку протоку, через яку провозиться 20 відсотків видобутої країнами Перської затоки нафти. Глава Пентагону Леон Панетта попередив, що США будуть змушені вжити всіх необхідних заходів для відкриття протоки.

Країни регіону сприймають іранські погрози заблокувати Ормузьку протоку цілком серйозно. Позавчора в цьому контексті міністерство енергетики Об’єднаних Арабських Еміратів повідомило, що в країні майже завершено будівництво нового нафтопроводу, який оминатиме Перську затоку.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

У розпал «атомного» скандалу президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад відбув у турне дружніми країнами Латинської Америки. У Каракасі він зустрівся з іншим запеклим критиком Америки, президентом Венесуели Уго Чавесом. «Наші уряди прагнуть надалі діяти разом, щоб стримати імперіалістичне божевілля, яке набрало більшого, ніж будь–коли, розмаху», — заявив Чавес. «Венесуельський та іранський народи стали на шлях боротьби з жадобою та пихатістю імперіалізму», — додав Ахмадінеджад. На підтвердження цієї риторики Ахмадінеджад та Чавес жартома здійснили символічний запуск атомної бомби по Сполучених Штатах.

Іранський президент також відвідає Нікарагуа, Кубу та Еквадор.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>