...Поки режим не розлучить нас

11.01.2012
...Поки режим не розлучить нас

Олександр Тимошенко в Україні справи здав. (Фото Рейтер.)

«Я був змушений виїхати з України та звернутись із проханням про політичний притулок через не­ймовірний тиск та переслідування з боку нинішньої української влади — авторитарного режиму Президента Януковича», — таку заяву зробив Олександр Тимошенко, чоловік екс–Прем’єрки, коли одержав притулок у Чехії. Він сказав, що «не хоче давати Януковичу жодного додаткового важеля тиску на лідера опозиції».

Інформацію про надання притулку підтвердив міністр закордонних справ Чехії Ян Кубіца. «Пан Тимошенко кілька місяців тому звернувся до міністерства внутрішніх справ із проханням про надання політичного притулку, і воно було задоволене», — повідомив глава МЗС ЧР.

Нагадаємо, що рік тому політичний притулок у Чехії отримав Богдан Данилишин —міністр економіки в уряді Тимошенко. Цей крок спричинив дипломатичний конфлікт між Києвом та Прагою. Лише нещодавно під час візиту Миколи Азарова до Чехії країни почали виходити зі стану «холодної війни».

Олександр Тимошенко не сидітиме в Чехії на печі. Відомо, що чоловік лідерки БЮТ має власний бізнес у цій країні Євросоюзу. Він також планує зайнятися громадською діяльністю. «Разом із колегами ми засновуємо міжнародне громадське об’єднання «Батьківщина». Основними цілями його роботи, зокрема, є аналіз дій сьогоднішньої влади та її злочинної діяльності по грабуванню України, висвітлення дій влади Януковича в закордонних виданнях... Плануємо обрати почесним президентом організації Євгенію Тимошенко», — заявив Олександр в інтерв’ю радіо «Свобода», яке, до речі, базується в Празі.

Донька підтримала вчинок тата. «Батько не хотів від’їжджати, навіть зараз дуже переймається з цього приводу... Але я думаю, що в ситуації, в якій опинилася наша родина, це необхідний захід», — сказала Євгенія каналу ТВі.

Деякі політики з опозиційного середовища засудили виїзд Тимошенка, назвавши це «втечею». На їхню думку, Олександрові ніщо не загрожувало в Україні. У заявах правоохоронних органів жодного разу не йшлося про те, що його можуть притягти до відповідальності. З іншого боку, нагадаємо, що за часів Кучми Тимошенку вже доводилося сидіти в СІЗО.

 

ЦИТАТА

В серпневому інтерв’ю Олександр Тимошенко сказав, що кілька разів пропонував дружині виїхати із країни. «Я їй незліченну кількість разів казав: «Юлечка, ми прожили тут 50 років. Може, хоч трішки для себе і для сім’ї поживемо? Може, якось заспокоїмося? У нас є донька, нехай вона спокійно народить. У нас будуть внуки. Є можливість пожити в іншій країні, благополучно, без нервів і стресів». Це було мільйон разів! Відповідь завжди була однією й тією ж: «Якщо ви хочете десь жити, виїжджайте. В тебе є бізнес, займайся своїм бізнесом там, де хочеш. Я залишаюсь тут», — розповів Тимошенко в серпні «Українській правді».