Хто-хто у «ящику» живе?

06.01.2012
Хто-хто у «ящику» живе?

Ані Лорак зліва — принцеса Будур. (Фото з сайту party.com.ua)

Якщо ви все ще вірите, що під Новий рік трапляються дива, не вмикайте телевізор. Бо коли сидітимете перед екраном, сподівання на щось надзвичайне не справдяться ні до того, як стрілки наближатимуться до магічної цифри 12, ні опісля. Вітчизняні телеканали цьогоріч намагатимуться утримувати глядачів, як правило, навіть не місяцями, а роками апробованими фішками. Хоча не буває лиха без добра. Якби не набридлива реклама, якої, можна не сумніватися, буде дуже багато, можна було б порадуватися вдало підібраному фільмопоказу: і радянських кіношедеврів, і порівняно нових касових стрічок минулого–позаминулого років. Це, звичайно, якщо зібрати усі фільми з різних «кнопок».

 

Три привітання Президента

Підсумки останніх 12 місяців на «Інтері» традиційно підбиватиме команда «Студії Квартал–95». Основні теми: політика, взаємини міліції і народу, підготовка до Євро–2012. Хоча почнеться все з пророцтва кінця світу. (Точно починалося так на зйомках програми у столичному Палаці культури «Україна»). І «Янукович» скаже «Ющенку»: «Андрєєвич, дєло серйозне. Дзвони. Якщо щось робити треба, дзвони Юлі». А в слухавці буде відповідь: «Абонент знаходиться поза зоною»...

«Квартальщики» для новорічної програми записали аж три привітання Президента Януковича. В одному керманич країни говорить почергово то у синій, то у помаранчевий мікрофони, обіцяючи райське життя сходу України й абищо — заходу. Друге — «склеєне» відеопривітання нашого Януковича та російського Мєдведєва, де звучатиме «Ми будєм вмєстє». Ще одна привітальна промова з суфлером і непростими словами для «професора»: «увікнули–увімкнули», «приглом–пригомношені–приголомшливі», «підбадрьовувати–підбад–підбадрьобувати».

Вдало жартуватиме Володимир Зеленський про київський та львівський спортивні стадіони з одним «дахом» на обидві споруди; Вован, він же генпродюсер «Інтера», перевтілиться у міліціонера, який пробуватиме порозумітися з іноземцями під час проведення «Євро –2012», та в даiшника, який у новорічну ніч«в дим» п’яний, влаштовує розборки з «водієм» Євгеном Кошовим, який також не тримається на ногах. Смішно для всіх — мініатюра від одеситів про пред’явлення для входу у громадський туалет паспорта, декларації про доходи та інших «папірців».

Буде й специфічний на грані фолу гумор про гей–козаків, нардепа Олега Ляшка, швидкий службовий роман телевізійників. Гостями новорічного «Кварталу» будуть Потап і Настя, які заспівають «В Новий год оторві мнє іголочку от йолочкі», Олександр Сєров, уродженець Миколаєва, який виконає не лише загальновідому свою візитівку «Я люблю тебя до сльоз», а й українською: «Пісня з полонини, долинь до дівчини». Ексклюзивний подаруночок глядачам — іспанське фламенко від Gipsy Kings.

Після офіційного привітання Президента Януковича на «Інтері» — концерт «Парад зiрок» iз ведучими Максимом Галкiним та Володимиром Зеленським, який знiмали на «Мосфiльмi», минулорічні «Новорічні свати» та за два роки призабутий «Новорічний вогник — «Однокласники». Ще два мюзикли — «Як козаки...» та «Ніч у музеї» — для тих, хто збирається не спати дві ночі поспіль.

Іван Ургант та плем’я На’ві з планети Пандора

Канал «1+1» передноворічним магнітом для глядачів обрав Івана Урганта та Олександра Цекала. «Новорічна велика різниця по–українськи» буде значно тривалішою у порівнянні зі звичайними п’ятничними випусками — три години «мінус» реклама. Скажімо, у програмі буде пародія на «Сніданок з 1+1». «Взагалі–то 1 січня повинна йти програма «Жді мєня», — констатує Іван Ургант. — Бо ж багато хто не пам’ятатиме, хто вони і хто їхня рідня. А замість «Сніданку з «1+1» — «Обід з «1+1». У випуску буде іронія з приводу рекламного «оксамитового смаку кави»: для російськомовних Цекала та Урганта не надто зрозуміле слово «оксамит». Перепалка стосовно його значення закінчиться пересторогою пошепки: «Саша, тєбя сєйчас лішат гражданства». До речі, свою «Велику різницю», нарiзку зi старих випускiв, у вечірньому ефірі у суботу показуватиме і канал ICTV.

Як і минулого року, в ефірі «Плюсів» буде черговий випуск «Олів’є–шоу» російського Першого каналу з тим же Іваном Ургантом, а ще — «Супердискотека 90–х».

У неділю тим, хто не має змоги ходити у кінотеатри, особливо цікаво буде подивитися американську екранізацію 2009 року не зовсім дитячої «Різдвяної історії» Чарльза Дікенса. У філософсько–містичному фільмі талановитого режисера Роберта Земекіса—Лондон та історія з середини ХІХ століття про старого скупердягу Скруджа, для якого багато років не існує нічого, окрім грошей, — до того часу, допоки у Святвечір до нього не навідуються чотири привиди: померлого компаньйона та марева Минулого, Теперішнього і Майбутнього.

Також в ефірі «Плюсів» буде угорсько–британський фільм для дітей режисера Андрія Кончаловського «Лускунчик і Щурячий король» 2010 року. Ця загальновідома історія з сучасними вкрапленнями — з Відня початку ХХ століття. (До речі, одну з ролей у фільмі грає телекулінарка Юлія Висоцька). У вечірньому ефірі «1+1» — найкасовіший фільм останніх років від режисера Джеймса Кемерона «Аватар». Звичайно, стрічку для отримання надзвичайних вражень варто дивитися у тривимірному зображенні. Але фантастична планета Пандора, кохання її мешканки з племені На’ві та землянина Джейка Саллі і міжпланетний конфлікт захоплюють навіть без 3D.

Усі свої

До поздоровлення від Віктора Януковича на Новому каналі влаштують «Ніч подарунків». Серед гостей цього проекту будуть вітчизняні зірки Наталія Могилевська, Тіна Кароль, Потап і Настя, Віра Брежнєва, Олександр Пономарьов, Віталій Козловський, Гайтана, екс–«фабриканти» Еріка, брати Борисенки, Діма Каднай. Дівчата з гурту «Real O», які навіть висітимуть у повітрі, затьмарять своїми яскравими платтями найяскравіші гірлянди. Ведучим шоу, Маші Єфросиніній та Олександру Педану, допомагатимуть Дід Мороз (Сергій Писаренко) і Снігуронька (Євген Нікішин). 

— Ми не тільки співведучі, — уточнює Сергій Писаренко. — З моїми хлопцями з команди КВН «Уєздний город» ми працювали над сценарієм шоу. Окрім іншого, потрібно було написати скетчі для всіх зірок, які виступають на новорічній сцені. Для цього ми цікавилися манерами, пристрастями, рисами характеру учасників шоу. Були моменти, коли ми побоювалися неадекватної реакції зірок на наші жарти. Наприклад, Ірині Білик треба розмірковувати про те, що виходити заміж після тридцяти — безглуздо і смішно. Коли вона читала свій жарт, на секунду задумалася — мабуть, приміряючи ситуацію на себе, але за мить вже була готова грати».

Аладдін на ім’я Альоша та Глухар

Тисячу й одну зірку в новорічну ніч своїм глядачам обіцяє телеканал «Україна», презентуючи новий мюзикл «Нові пригоди Аладдіна», який зняла кіностудія «РВС — Санкт–Петербург» і показуватиме 31 грудня канал «Росія 1». Головні ролі у цій новорічній історії від режисера Олексія Ігудіна зіграють Оскар Кучера (Аладдін — руський охоронець Альоша) та Ані Лорак (царівна Будур). Одночасно з Аладдіном–Альошею за руку принцеси змагатимуться персонажі Філіппа Кіркорова, Миколи Баскова та Сергія Лазарєва. У результаті султанська донька обере усі знають кого. А станеться це завдяки помічникові Аладдіна — Джинові, роль якого виконав Андрій Данилко. Крім традиційних персонажів, у мюзиклі будуть і нові: мама Аладдіна–Альоші (Олена Воробей), розбійники з отаманшею («Дискотека Аварія» та Лоліта Мілявська), Принцеса Розумна (Анастасія Стоцька), Принцеса Красива (Анна Семенович). Вигадали ролі і для Юрія Гальцева, Сергія Звєрєва, Юрія Стоянова, «кроликів» Данильця і Моїсеєнка.

За сюжетом, коли принцеса вімовляє вже 27–му претенденту на свою руку, султана охоплює паніка. Бо запас принців вичерпано. Але Будур нічого не бажає слухати. Їй хочеться кохання. На зло татові вона переодягається в простий одяг і біжить «в люди», на базар. А там пригоди старої казки на новий лад продовжуються...

Традиційно на ТРК «Україна» можна буде переглянути «Блакитний вогник на Шаболовці» з традиційним повним комплектом зірок російського шоу–бізу.

Для прихильників актора Максима Аверіна пропонують фільм «Глухар. Знову Новий». Акторів, яких називають не інакше, як за прізвищами героїв серіалу, в ньому обіцяють показати поза ролями. Скажімо, Котлярський та Фекленко, що ніби насправді зібралися після Нового року в турпоїздку, неначе насправді гублять паспорти і змушені їх шукати (і чому у ці хвилини поряд з ними оператори з камерами!?). У канву цих індивідуально–акторських історій вплетені згадки про найприкольніші моменти зйомок серіалу «Глухар» та епізоди з нього.

Неформат

Можливості вийти за межі традиційного новорічного набору програм є у тих, хто має місткий пакет телеканалів від кабельних операторів або супутникову антену. Наприклад, на каналі «Культура», піднявши келих «За щастя у Новому році!», можна навіть послухати новорічне привітання капели бандуристів. Марічка Бурмака на каналі ТВі представить альтернативу сучасній попсі — проект «Краща музика року», нарізку з випусків «Музики для дорослих», тож можна буде побачити виступи, зокрема, «Табули Раси», «Диверсантів», Соні Сотнікової. В ефірі ТВі іронічно–саркастично підсумки року в суспільно–політичній сфері підіб’є дніпропетровське кабаре «Веселий песець».

  • Сашко Лірник: Казку пропускаю через себе...

    Хто не знає Сашка Лірника? Виявляється, є такі. Та з кожним новим днем незнайків стає все менше: то книга з Лірниковими казками до рук потрапить, то диск хтось перепише й дасть послухати, то на телебаченні Лірникову вечірню казочку тато з мамою увімкнуть. Казкар постійно спілкується з читачами, слухачами й глядачами, їздить з волонтерською місією на Донбас, а також за кордон, до українців діаспори. >>

  • Розкадровані мандри

    Професійна мандрівниця Ольга Котлицька цього тижня у Києві збирає друзів, щоб нагадати: телепроекту про подорожі, автором і ведучою якого вона є, уже 20. Спочатку був «На перший погляд», потім він трансформувався у «Не перший погляд». >>

  • Сміятися з леді-боса

    Навіть якщо комедії не ваш улюблений кіножанр, варто подивитися на неперевершений талант однієї з найсмішніших сучасних коміків — американської акторки Меліси Маккарті у новій стрічці «Леді бос», що цього тижня виходить у прокат в Україні. >>

  • «За мною там Непал, Гімалаї сумують»

    Телеведучий Дмитро Комаров на каналі «1+1» показав Камбоджу, Індію, Кубу, Болівію та інші країни такими, як ніхто не здогадувався. Він «вивертає» світ і показує його з вражаючих сторін. У кабінеті Дмитра в офісі «Плюсів», де ми ведемо розмову, ніби зібрані шматочки екзотичних країн, у деталях. >>

  • У новинах немає змоги «погратися»

    Упродовж останніх років вибагливі телеглядачі, які цінують свій час, усе частіше відмовляються від перегляду ефірів так званих великих каналів, де навіть у новиннєвих блоках орієнтуються на «інформацію розваг» — інфотеймент. >>

  • Провокатори з мікрофонами

    У Донецьк прибула група з 20 представників російських ЗМІ, перед якими поставлено завдання «фіксації обстрілів мирного населення українськими військовими», а також «консультацій» з організації провокацій, — повідомили в групі «Інформаційний спротив». >>