З іменем Ісуса

06.01.2012

З нагоди Різдва Форум дослідницького центру П’ю (США) з питань релігії та суспільного життя опублікував звіт про кількість християн у світі. Згідно з дослідженням, на цей час на планеті налічується 2,18 мільярда послідовників цієї релігії, що становить майже третину населення Землі. При цьому, стверджують експерти центру, «християни настільки розкидані у географічному плані (проживають на територіях більше 200 країн), що жоден континент чи регіон не може беззаперечно вважатися центром глобального християнства».

Однією з тенденцій є зменшення частки послідовників Ісуса серед населення Європи, де зараз мешкає 26% від загальної чисельності християн світу. Для порівняння: у 1910 році цей показник становив дві третини. Якщо сто років тому християнами були 95% європейців, то на цей час — лише 76%.

Водночас стрімке зростання християнства відбувається в країнах Африки та в Азіатсько–Тихоокеанському регіоні, де прибічників цієї релігії на початку ХХ ст. було відносно мало. Станом на 1910 рік лише 9% населення країн Африки на південь від Сахари були християнами, а вже у 2010–му їх частка зросла до 63%. Нігерія, наприклад, за кількістю християн удвічі обігнала Німеччину — батьківщину протестантської Реформації. Втім це й не дивно, з огляду на кількість іммігрантів інших віросповідань, які переїхали до ФРН.

Загалом у країнах Африки зараз мешкає 24% всіх християн світу, в Азіатсько–Тихоокеанському регіоні — 13%. А найбільше їх — 37% — у Північній та Південній Америці й на островах Карибського басейну. Майже половина усіх християн мешкає у 10 країнах світу: США, Бразилії, Мексиці, Росії, Німеччині, Філіппінах, Китаї, Нігерії, Демократичній Республіці Конго та Ефіопії. Найменша концентрація християн спостерігається на Близькому Сході та у Північній Африці. Там, де колись народилося вчення Христа, кількість його послідовників тепер становить лише 4% населення.

За даними дослідження, близько половини всіх християн — католики; 37% — протестанти; 12% — православні. Вчені зазначають, що впродовж останнього століття кількість християн у світі зросла більш ніж утричі: з 600 мільйонів 1910 року до 2,18 мільярда сьогодні. Але й чисельність населення планети зростала такими самими темпами: від 1,8 мільярда осіб 1910 року до 7 мільярдів станом на кінець цього року.

Християнство й надалі залишається найчисленнішою релігією світу. На другому місці — іслам, який сповідує 1,5 мільярда землян.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>