Отрути по саму Горлівку

06.01.2012
Отрути по саму Горлівку

Спорядження «ліквідатора».

Небезпеку викликають стан могильників i висока концентрація забруднюючих речовин у ґрунтах та підземних водах, що може вийти на рівень надзвичайної ситуації. В епіцентрі події — Горлівський хімічний завод, на території якого два десятиліття у великих кількостях зберігали небезпечну хімічну сполуку — мононітрохлорбензол.

Ця тема не нова. У 2009 році ЗМІ, в тому числі й «УМ», порушували питання про неналежні умови зберігання цієї наднебезпечної речовини (один грам мононітрохлорбензолу, потрапляючи в організм людини, призводить до летальних наслідків. Лікарі називають його кров’яною отрутою. Він уражує кровотворні органи — печінку, нирки, кістковий мозок). На території ж підприємства (з 2001 року — непрацюючого) мононітрохлорбензол зберігали в металічних бочках і цистернах, строк експлуатації яких давно вийшов, і була небезпека потрапляння отрути в ґрунт.

Ця речовина 22 роки накопичувалася, і ще 17 років проблему її збереження чи утилізації ніяк не вирішували, кажуть природоохоронці. Лише втручання Президента України Віктора Януковича зрушило питання з мертвої точки, і в грудні минулого року було вивезено останню партію хімічного сміття. Держ­бюджету ця операція обійшлася в 60 млн. гривень. Відтак на місці працювали фахівці державного підприємства «Донецькгеологія». Позавчора вони подали звіт, що змусив місцеву владу схопитися за голову. Спираючись на висновок експертів «Донецькгеології», міська комісія з питань техногенно–екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій заявила: стан могильників i концентрація забруднюючих речовин у ґрунтах i підземних водах може вийти на рівень надзвичайної ситуації.

Перший віце–прем’єр Андрій Клюєв, який побував у зоні можливого лиха, розпорядився утворити міжвідомчу комісію, головне завдання якої — зупинити екологічну катастрофу. До складу комісії ввійшли представники Мінприроди, Мінекономрозвитку, МНС, МОЗ, Мінфіну, Фонду державного майна, Держземагентства та державного концерну «Укроборонпром».

До речі, на території підприємства, окрім небезпечних хімічних сполук, зберігали залишки вибухових речовин, а за межами заводу «захоронено» 11,9 тисячi тонн різноманітних хімічних речовин.

 

ДОВІДКА «УМ»

Державне підприємство «Горлівський хімічний завод» наприкінці ХХ ст. було одним із найбільших у Європі виробників органічної, неорганічної та спецхімії. Горлівський хімічний завод на той час був єдиним підприємством в Україні, яке виробляло високоякісну вибухову речовину для спорядження боєприпасів та мононітрохлорбензол (МНХБ) для анілово–фарбової, хіміко–фармацевтичної промисловості. Завод не здійснює виробничої діяльності з 2001 року, оскільки попиту на його основну продукцію (тротил, тротиловмісні промислові вибухові речовини) немає.

Напружена ситуація, що склалася на вищезазначеному підприємстві, пов’язана з накопиченням на проммайданчику з 1972 по 1994 роки 2,350 тис. тонн високотоксичних відходів виробництва МНХБ.

Окрім мононітрохлорбензолу, на Горлівському хімзаводі залишилося ще понад 30 тонн тротилу, який обіцяють утилізувати впродовж 2012 року.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>