«Козацьке» привітання

04.01.2012

Симпатики й соратники Юлії Тимошенко в новорічну ніч влаштували у центрі столиці оригінальну акцію. В той час, коли в небо над Майданом почали здійматися святкові феєрверки, а учасники колективного святкування почали відкорковувати шампанське, на фасаді консерваторії, а також монументі Незалежності, замиготіли гасла: «Юлі волю», «Україні волю», «Юля, тримайся». Зелені літери проектувалися лазерними променями.

Крім літер на колоні й консерваторії, присутні в багатотисячному натовпі БЮТівці написали про свою підтрику ув’язненої Тимошенко ще й на десятку плакатів.

Акція з лазером коштувала двом громадянам по 170 гривень штрафу. Як розповів народний депутат Андрій Павловський, рішення про притягнення їх до адміністративної відповідальності ухвалив Шевченківський райсуд Києва. «Ми не почули мотивації в рішенні суду — чи це порушення правил безпеки, чи непокора співробітникам правоохоронних органів», — зауважив Павловський.

«Лазерні хулігани» проектували політичні гасла з номера в готелі «Козацький», який розташований якраз навпроти стели Незалежності. Сам номер, як виявилося, був найнятий Павловським. БЮТівець стверджує, що міліціонери, увірвавшись у готельне помешкання, не реагували на його депутатське посвідчення; вони вирвали з розеток всі електроприлади. «Це грубе втручання у моє приватне життя. Такий новорічний «подарунок» ще довго не забуду ні я, ні мої друзі», — відзначав Павловський уранці 1 січня в коментарях для преси. З самого початку він ще ніяк не пов’язував напад міліції на свій номер у «Козацькому» з лазерним «шоу». Логічний зв’язок відкрився через кілька годин.

Міліція ж заявила, що жоден депутат не має стосунку до новорічної пригоди. «Заяви декого з народних обранців про те, що міліція нібито завадила декому святкувати Новий рік, є нічим іншим як грубою провокацією, спрямованою лише на привернення уваги до власної особи або певної політичної сили», — заявили у головуправлінні МВС Києва. Правоохоронці кажуть, що використання пристрою проекції лазерних променів могло «привести до серйозного травмування органів зору людини».

Ознайомившись із заявою МВС, Павловський здивувався: він був першим, хто зустрів правоохоронців на порозі. «Ніколи не думав, що можна в очі нахабно казати на біле чорне й навпаки», — поскаржився нардеп.