Передвиборча «Турбота»...

29.12.2011
Передвиборча «Турбота»...

Бюджет–2012 — передвиборча акція «регіонального» голови КМДА Попова? (Фото Юрія САПОЖНІКОВА.)

У вівторок надвечір Київрада майже одностайно («за» проголосували 102 зі 108 зареєстрованих у залі депутатів) прийняла до розгляду проект бюджету столиці на 2012 рік. Документ передбачає збільшення надходжень до 16 млрд. 355 млн. 900 тис. гривень (порівняно з 16 млрд. у 2011–му) та видатки в розмірі 15 млрд. 846 млн. 800 тис. Головна ж відмінність нового столичного кошторису — збільшення коштів на «соціалку», освіту, медицину та культурну сферу. Затвердити документ разом із програмою соціально–економічного розвитку Київрада планує сьогодні.

 

І медикам, і волонтерам, і культурі — вистачить усім?

Заступники голови Київміськдержадміністрації охрестили бюджет «соціально орієнтованим». Справді, передбачено збільшення фінансування на соціальний захист населення на 238 мільйонів — до 2,46 млрд. гривень. Із них на адресну допомогу пiде 1,49 млрд., на енергоносії та оплату комунальних послуг — 144,5 млн. Трохи більше шести мільйонів планується виділити на погашення заборгованості програми «Турбота», в якій досі на залатана «дірка» 2008—2010 років. На оздоровлення дітей та молоді передбачено 21 млн. гривень.

На 21,8% збільшено й фінансування освіти, на яку спрямують 4,2 млрд. із загального фонду та 97 млн. зі спеціального. На забезпечення безкоштовного харчування учнів у школах планується виділити 284 млн. (до речі, чималий борг по цій статті витрат не погашено ще за поточний рік).

На програму підготовки волонтерів до Євро–2012, про перебої з фінансуванням якої писала «УМ», піде 4,4 млн. гривень.

Про те, що 2012–й — рік парламентських виборів, перед якими конче важливо завоювати симпатію виборця, нагадує й стаття видатків на медицину, яку збільшено до 3,7 млрд. гривень порівняно з минулорічними 2,9 млрд. Медикам, зокрема, обіцяють на 20% підняти зарплату та з 1 січня запровадити допомогу на оздоровлення в розмірі одного посадового окладу. Очікуються й субвенції з держбюджету — 199 млн. гривень.

На реставрацію па­м’ятників культури та історії мають виділити 2,2 млн. гривень. Частину з них використають на реставрацію Миколаївського собору Покровського жіночого монастиря (УПЦ МП), 20 млн. у вигляді субвенцій з держбюджету — на музеєфікацію решток Десятинної церкви.

Загальна сума видатків на культуру — 551 млн. гривень. Найбільшу частку з них — 191 млн. — передбачено на підтримку театрів, концертних залів, проведення культурних заходів, трохи менше — на школи естетичного виховання (174 млн.).

Не бюджет, а «регіональна» агітка

За словами заступника голови КМДА Руслана Крамаренка, основним джерелом наповнення бюджету залишається податок на доходи фізичних осіб, який становить 62,4% від усіх надходжень (7,254 млрд. грн.). Ще близько 3,8 млрд. столична влада сподівається отримати від плати за землю. «Вважаю дохідну частину амбіційною, напруженою, такою, що потребуватиме не одного рішення Київради, проте реалістичною», — сказав Крамаренко.

Утім голова Комітету економістів України Андрій Новак, якого «УМ» попросила прокоментувати оприлюднені цифри проекту столичного бю­джету, вважає, що документ насправді не є «соціально орієнтованим». Кошторис столиці, на його думку, має на меті єдине — заохотити киян голосувати за правлячу команду. «Збільшення бюджету міста порівняно з цьогорічним одразу на 30% (хоча приріст порівняно з минулорічним сягає менше 10%), небачене збільшення трансфертів iз Державного бюджету до київського міського на цілих 70% (!) вказує на гіпертрофовану увагу влади до «потреб» столиці у 2012 році, — зазначає пан Андрій. — Неадекватно до зростання реального сектору та податкових надходжень зростають витрати на «передвиборчі» соціальні програми («Турбота. Назустріч киянам», «Соціальне партнерство») — на понад 60%. При цьому, віртуальний бюджетний профіцит не заважатиме планам залучення нових боргових і гарантійних запозичень на понад 2 млрд. гривень, що становить понад 13% витратної частини міського бюджету».

На думку Андрія Новака, така структура кошторису Києва на 2012 рік неприховано вказує на головне завдання керівництва міста наступного року — забезпечення тотальної перемоги владної команди на парламентських виборах та ймовірних дострокових виборах мера.

  • Навiщо Києву вулиця Табiрна,

    ...Я вийшов iз вулицi Пилипа Орлика, повернув на Михайла Грушевського, пересiк Богдана Хмельницького, спустився на Петра Сагайдачного... Сьогоднi в це важко повiрити, але чверть вiку тому про такi назви годi було й думати. Справдi, в перший рiк Незалежностi столиця України ввiйшла з вулицями Ленiна, Свердлова, Дзержинського, Жданова, Кiрова, Куйбишева, Орджонiкiдзе, Менжинського, Володарського, Косiора, Постишева, Мануїльського, площами Жовтневої революцiї, Ленiнського комсомолу, Брежнєва тощо. Та що там вулицi та площi, найпрестижнiшi центральнi райони столицi iменувалися Ленiнський, Радянський, Жовтневий, Московський, Ленiнградський, а в цих районах найошатнiшi вулицi носили iмена класикiв марксизму-ленiнiзму, росiйських революцiонерiв, агентiв ленiнської «Іскри» та мало не всiх членiв ленiнсько-сталiнського ЦК. >>

  • Розшукується дизайнер

    Будь-яку потрібну та корисну справу можна зіпсувати. Власне, для цього достатньо грати не за встановленими правилами, а за тими, що відповідають кон’юнктурі сьогоднішнього дня. Киянам обіцяли відкритий конкурс, на якому обиратимуть головного архітектора міста. >>

  • Митарства українського трамвая

    Кілька місяців тому на розширеному засіданні Ради директорів підприємств, установ та організацій міста Києва було підписано угоду про об’єднання зусиль київської міської влади та бізнесу щодо розвитку внутрішнього ринку задля сталого економічного розвитку міста. Свої підписи під документом поставили міський голова Києва Віталій Кличко, президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах та голова Ради директорів підприємств, установ та організацій Києва Олександр Осадчий. >>

  • Чи повернуть киянам Довженків кінотеатр?

    Із плином часу залишається все менше тих, хто пам’ятає про кінотеатр імені Олександра Довженка, який колись розташовувався на проспекті Перемоги, 24а. Цю не надто ошатну споруду було знесено кілька років тому, і на її місці має з’явитися сучасний кінокомплекс. >>

  • Київ без крил

    У митрополичих палатах у «Софії Київській» того дня збирали підписи під зверненням до Кличка і Порошенка передати під музей авіації будинок сім’ї Сікорських на Ярославовому Валу, 15-б і перейменувати аеропорт «Київ» (Жуляни) на честь Сікорського. Підписатись під одним зі звернень не виходило. Активісти обидві вимоги оформили в одному листі. >>

  • Де сидять художники?

    Київ усе більше переймає європейські традиції, наповнюючи вулиці креативними елементами вуличного дизайну — від паркових скульптур на Пейзажній алеї та лавочок у вигляді чашок на Прорізній до розмаїтих нетривіальних «пам’ятників» — Їжачку в тумані, закоханим ліхтарям, табуреткам. >>