НОВИНИ ПЛЮС

28.12.2011

Новий президент ПМР поїде з першим візитом до Москви

Новообраний президент невизнаної Придністровської республіки Євген Шевчук запевнив, що не має наміру кардинально змінювати курс зовнішньої політики, яку впродовж 20 років проводив попередній глава ПМР Ігор Смирнов. Зокрема, Шевчук збирається й надалі «домагатися добросусідських відносин з Україною і Молдовою, при цьому розвиваючи і поглиблюючи взаємини зі стратегічним партнером — Російською Федерацією». Свій перший візит після інавгурації, призначеної на 30 грудня, новий президент здійснить до Москви. Нагадаємо: на виборах минулої неділі Шевчук переміг, як вважається, проросійського кандидата Анатолія Камінського. Обидва кандидати за національністю — українці. Євгенові Шевчуку 43 роки, він вільно володіє рідною українською мовою, закінчив Київську сільгоспакадемію і Дипломатичну академію МЗС України.

Аварію на АЕС «Фукусіма–1» спричинив «людський фактор»

Головною причиною аварії на японській АЕС «Фукусіма–1», яка сталася внаслідок землетрусу й цунамі 11 березня, стала недостатня підготовленість до стихійних лих та хибні дії персоналу станції. Такі висновки зробила урядова комісія з розслідування причин аварії на «Фукусімі–1», яка встановила: якби при будівництві АЕС усі дані були правильно розраховані, катастрофи могло і не статися. Експерти виявили низку помилок, яких можна було уникнути. Зокрема, співробітники станції протягом кількох діб не знали про те, що на першому і третьому енергоблоках «Фукусіми–1»вийшла з ладу система охолодження реакторів. Якби аварійне охолодження енергоблоків було увімкнено одразу, фахівці змогли б зменшити пошкодження реакторів і скоротити викиди радіації.

Висновки урядової доповіді розходяться з підсумками внутрішнього розслідування компанії–оператора АЕС ТЕРСО, яка стверджує, що основною причиною аварії стала хвиля цунамі, висота якої — близько 15 м — перевищила всі прогнози на випадок сильного землетрусу. Як очікується, остаточну версію доповіді про причини та наслідки аварії комісія опублікує влітку 2012 року.

Кількість жертв тайфуну на Філіппінах зростає

Майже до 1,5 тисячі зросла кількість жертв тайфуну «Ваші», який 16–18 грудня лютував над півднем Філіппін, та спричинених ним повеней. За даними місцевої влади, найбільше людей — понад 890 — загинуло в місті Кагаян де Оро на острові Мінданао. У сусідньому місті Іліган — понад 450 загиблих. Пошуки сотень зниклих безвісти тривають, а влада намагається терміново знайти кошти, щоб звести тимчасове житло для тих 60 тисяч осіб, які втратили дах над головою.

Екс–президент Ємену проситься у США

Влада США розглядає подання про надання американської візи президенту Ємену Алі Абдуллі Салеху, який минулої суботи заявив, що готовий виїхати до Сполучених Штатів, щоб стабілізувати ситуацію у своїй країні. При цьому Салех наголосив, що не збирається звертатися там по медичну допомогу, але високий американський представник зазначив: США можуть його прийняти лише для «законного медичного лікування». Минулого місяця Салех, який правив країною з 1978 року, підписав із єменською опозицією угоду про передачу влади, але урядові війська й досі вбивають повстанців.

В Ефіопії засудили шведських журналістів

Ефіопський суд засудив до 11 років ув’язнення за «підтримку тероризму» двох шведських журналістів — Мартіна Шибб’є та Йохана Перссона. На думку суду, вони нелегально перетнули кордон Ефіопії, нібито для дослідження впливу потенційних відкриттів родовищ нафти на місцеве населення. Але замість цього «супроводжували групу бо–йовиків Національного фронту визволення Огадену (ONLF). Ця організація в Ефіопії офіційно визнана терористичною.

Празький аеропорт пропонують назвати іменем Гавела

Більше 55 тисяч чехів підписали петицію про присвоєння Празькому міжнародному аеропорту імені померлого екс–президента Чехії Вацлава Гавела. Як повідомляє газета «Лідове новіни», цю ініціативу підтримали сім’я Гавела та міська влада столиці Чехії, але остаточне рішення — за урядом.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>