НОВИНИ ПЛЮС

28.12.2011

Громадська думка: рейтинги й оцінки

Рейтинг Юлії Тимошенко та партії «Батьківщина» перевищив рейтинги Віктора Януковича та Партії регіонів. Про це свідчать результати соціологічного опитування, проведеного Центром Разумкова 9–16 грудня. Якби найближчим часом відбулися вибори до Верховної Ради, найбільшу підтримку мало б ВО «Батьківщина» — 15,8% усіх опитаних (у жовтні — 13,8%). За ПР готові голосувати 13,9% (проти 16,6% у жовтні), за «Фронт змін» — 9,6% (8,1%). Крім того, 5,3% опитаних підтримують Компартію, 5,1% – партію «УДАР» Віталія Кличка, по 3,6 % – ВО «Свобода» і «Сильну Україну».

Якби найближчим часом відбувався перший тур виборів Президента, найбільше голосів виборців отримали б Тимошенко (16,3%), Янукович (13,3%) та Арсеній Яценюк (10,7%).

Опитано 2008 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах; теоретична похибка (без врахування дизайн–ефекту) не перевищує 2,3%.

Згідно з цим самим соцдослідженням, українці вважають «розчаруванням року» Президента Віктора Януковича (32,3%), віце–прем’єра Сергія Тігіпка (11,7%) та Прем’єр–міністра Миколу Азарова (8,3%). Титул «політик року» віддають Юлії Тимошенко (16,1%), Януковичу (9,2%), Яценюкові (8,8%).

Дві третини опитаних (66,3%) вважають, що протягом року ситуація в країні в цілому змінилася на гірше; лише 6,1% вказують на покращення ситуації; 22,1% вважають, що вона не змінилася.

Лише 11,7% респондентів вважають, що події в Україні розвиваються в правильному напрямі і 67,3% — що в неправильному.

Більше половини українців (52%) готові вийти на вуличні акції протесту в разі значного погіршення умов життя. 23,3% українців дотримуються думки, що краще терпіти матеріальні труднощі заради збереження в країні порядку.

Протягом року зростала частка респондентів, які вважають, що влада вдається до політичних репресій: якщо в лютому цю точку зору поділяли 43,6% опитаних, то в грудні – 55,1%.

Справа Луценка: рік у тюрмі

Учора Печерський райсуд Києва допитав у справі Юрія Луценка чергових двох свідків, і вони – як і попередні — теж назвали дії екс–міністра внутрішніх справ у відношенні його водія Приступлюка законними. Ідеться про свідчення пенсіонера Віктора Дорошенка та екс–заступниці глави МВС Лідії Поречкіної. Після цього суд оголосив перерву до 11 січня, повідомляє сайт «Народної самооборони».

Тим часом позавчора минув рівно рік, як Юрій Луценко перебуває за ґратами СІЗО. У розмові з журналістами в суді він зазначив, що за рік став менш наївним. Що «в міліції було багато чого зроблено, але, в основному, «бандитам — тюрми» — це була робота без права на перемогу». При цьому Луценко підкреслив, що головними своїми помилками вважає «віру в наміри Ющенка та згоду очолити МВС при Генпрокурорі, який працював на Партію регіонів».

Із прицілом на вибори

Дочка екс–Прем’єра Юлiї Тимошенко Євгенiя Карр 19 грудня змiнила прiзвище на Тимошенко. Як повiдомило джерело агентства «Iнтерфакс–Україна», новий паспорт Женя отримала за місцем прописки — в Бабушкiнському РВВС Днiпропетровська. За усталеною версією, дочка очолить список ВО «Батьківщина» на виборах замість ув’язненої матері.

* * *

Віце–прем’єр–міністр Андрій Клюєв очолив виборчий штаб Партії регіонів. За оцінками експертів, це означає, що в разі перемоги ПР саме Клюєв буде головним претендентом на посаду Прем’єра.

Мовне питання в парламенті

Окружний адміністративний суд Києва відмовив у задоволенні позову до Голови Верховної Ради Володимира Литвина щодо подання інформації на засіданнях парламенту державною мовою. З ініціативою судового позову виступила львівська крайова організація Української республіканської партії. В УРП виходили з того, що в парламенті народні депутати мають виступати лише українською мовою.