Бюджет із рокіровками

28.12.2011

Опозиційні фракції Верховної Ради вимагають розглянути на наступному пленарному тижні (з 10 січня) проект, який передбачає скасування пільг для народних депутатів. Це — їхня відповідь на держбюджет–2012, котрий, як хвалиться керівництво парламенту, обмежує витрати на нардепів. «Аби перевірити владу загалом і владну більшість зокрема у щирості намірів, ми пропонуємо не тимчасово, а назавжди ліквідувати морально необґрунтовані й несправедливі норми щодо пільг народних депутатів», — відзначив віце–спікер ВР Микола Томенко, один із авторів законопроекту.

У бюджеті, ухваленому Верховною Радою минулого четверга, призупинено дію статті прикінцевих положень щодо виплати матеріальної допомоги, безкоштовного проїзду, медичного лікування колишніх депутатів, депутатів, які виходять на пенсію або втрачають статус при достроковому припиненні повноважень. Як пояснив Голова ВР Володимир Литвин, із наступного року депутати одержуватимуть лише зарплату, а також кошти на проїзд для виконання своїх повноважень.

Литвин також розкритикував опозиціонерів за те, що ті не підтримали бюджет. «Багатьом моїм колегам, які на мітингах і на телебаченні виступали з вимогою скасувати пільги, потрібен був винятково процес», — сказав Литвин у інтерв’ю телеканалу «Рада». Він висловив сумнів, що депутати візьмуться оскаржувати бюджет. «Я хотів би побачити депутата, який буде судитися з Верховною Радою з цього приводу», — зауважив спікер.

БЮТівець Томенко у свою чергу заявив: «Опозиція ніколи б не голосувала за цей ганебний бюджет, оскільки не можна його антинародний характер прикривати фіговим листком тимчасового обмеження пільг». Пан Микола вважає, що історія з ліквідацією пільг пройшла «довгий і здебільшого смішний шлях». Мовляв, опозиція вже кілька разів намагалася скасувати пільги, проте ці законопроекти блокувалися парламентом. Саме тому депутати зареєстрували у ВР новий проект про відмову від пільг — назавжди.

До речі, з депутатськими пільгами не все так просто. Принаймні в частині медичного обслуговування. Видання «Дєло» стверджує, що графу держбюджету, яка передбачала виділення коштів Державному управлінню справами на «стаціонарне медичне лікування народних депутатів України та керівного складу органів державної влади», а також «поліклінічне амбулаторне обслуговування народних депутатів України та керівного складу органів державної влади» (витрати — 354 млн. грн.), просто сховали в іншому місці. Так, у бюджеті Державного управління справами з’явилася стаття про «надання медичних послуг медичними установами», в якій зазначено ту ж суму — 354 млн. грн.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Арсеній Яценюк звинуватив Володимира Литвина у фінансуванні виборів за рахунок бюджету. «У бюджеті наступного року на округ, де Литвин ітиме кандидатом, виділено 65 млн. грн.», — сказав лідер «Фронту змін» у коментарі «Українській правді». Ідеться про один з округів Житомирщини. «Тобто на вибори по цьому округу можна вже не йти. Литвин їх виграв», — вважає Яценюк.