Чий це юрвідділ — Банкової чи Кабміну?

28.12.2011
Чий це юрвідділ — Банкової чи Кабміну?

Виступає голова Конституційного Суду Анатолій Головін. (Фото Укрінформ.)

Голова Конституційного Суду Анатолій Головін учора оголосив рішення КС: Кабінет Міністрів має право встановлювати розмір соціальних виплат у відповідності до фінансових можливостей держави.

Зокрема, КС визнав конституційним пункт 4 прикінцевих положень закону про державний бюджет України на 2011 рік, за яким уряд отримав право встановлювати розмір соціальних виплат «чорнобильцям», дітям війни, особам, звільненим iз військової служби. Раніше відповідні виплати регулював парламент, а не Кабмін.

Подання про неконституційність «ручного управління» соціальними виплатами до КС подала група народних депутатів ще влітку цього року. Рішення КС на догоду уряду датоване 26 грудня.

Опозиційні народні депутати відреагували на оголошення вердикту Конституційного Суду вигуками «Ганьба!»

У коментарях щодо рішення КС представники «НУНС» Юрій Кармазін та Арсеній Яценюк заявили, що таке рішення суду є незаконним, і судді, які його прийняли, повинні нести відповідальність.

«Ми як опозиція будемо вимагати скоротити витрати на утримання цього суду, який нічого не приносить в Україну, крім того, що він ухвалює рішення, які пишуть і диктують в адміністрації Президента», — цитує Яценюка «Інтерфакс–Україна».

Оцінка БЮТівця Андрія Павловського схожа: «Конституційний Суд перетворився на юридичний відділ Кабінету Міністрів. Судова система України повністю зруйнована та підконтрольна владі».