Заплив «амфібії»

23.12.2011

Презентація «машини–амфібії», яку харківська мерія придбала для порятунку міських річок, викликала неабиякий ажіотаж завдяки функціональній універсальності технічної новинки. Європейська «штучка» вміє не лише косити очерет і прибирати з поверхні води сміття та водорості, а й занурюватися до дна, звільняючи від мулу глибоководні джерела рiчок. «У Харкові всі водойми потребують розчистки і постійного догляду. Наприклад, Лопань поступово перетворюється на болото, — каже директор КП «Комплекс з експлуатації об’єктів водопониження та зливневої каналізації» Олександр Докучаєв. — Тож завдяки роботі цієї машини ми зможемо привести водоймища міста у належний стан». Економічний ефект від появи «машини–амфібії» вже підраховано: вона може замінити бригаду робітників із 60 осіб, яким, до речі, не завжди вдається через правила безпеки впоратися з ризикованими роботами на воді.

І все ж, як би там не було, але вдарити однією «амфібією» по всіх проблемах харківських річок комунальникам навряд чи вдасться. До того ж не виключено, що зусилля європейської машини у наших умовах нагадуватимуть класичний Сізіфів труд. Тобто з колодами та очеретом вона, можливо, й упорається, а ось сміття, пісок і нафтопродукти після першого ж сильного дощу попливуть до очищених річок знову, адже тільки шість із двохсот міських зливників наразі обладнані спеціальними уловлювачами цих речовин. Через відсутність очисних споруд у мережі зливної каналізації обсяг виносу лише піску у річки сягає 2,5 тисячi кубометрів на рік.

Боротьба із накопиченим мулом — дороге і тривале задоволення. Не так давно заступник начальника обласного управління меліорації та водного господарства Віктор Бойко повідомив журналістам, що регіону таки вдалося практично завершити розчистку річки Харків. При цьому чиновник озвучив просто астрономічні цифри. Виявляється, для того щоб звільнити 26 кілометрів водної артерії від мулу та сміття, комунальники витратили...10 років. «Пройти» їм усього лише 600 метрів, але на ці роботи потрібно десь знайти 700 тисяч гривень.

Річки, що протікають сільськими районами Харківщини, опинилися у ще більшій небезпеці. Як повідомила лікар відділення комунальної гігієни обласної СЕС Олена Кучеренко, сьогодні більше 30 підприємств на периферії скидають у водоймища фактично неочищені стоки. Для прикладу вона назвала діяльність фермерського господарства «Кегичівське» у передмісті обласного центру. «Раніше стічні води по каналізаційній системі звідси подавалися колектором до каналізаційної мережі Харкова, — розповіла Олена Кучеренко. — Але оскільки протягом багатьох років колектор знаходиться у зруйнованому стані, стічні води до Харкова не доходять і скидаються у величезному обсязі до річки Немишля». З цієї ж причини гине і ріка Роганка, яку затоплюють брудними стоками комунальні підприємства селища «Комуніст» та навчальне містечко аграрного університету імені Докучаєва, і цей список можна продовжувати далі. «У багатьох містах і селах області взагалі не фінансуються будівництво та ремонт очисних споруд, незважаючи на їхню сильну зношеність», — прояснили ситуацію фахівці обласної прокуратури.