НОВИНИ ПЛЮС

23.12.2011

Сейм Латвії відмовив російській мові в статусі державної

Парламент Латвії відхилив переданий президентом Андрісом Берзіньшем законопроект про надання російській мові статусу другої державної. 60 депутатів Сейму зі 100 проголосували проти, один утримався, 31 депутат від опозиційного проросійського об’єднання «Центр згоди» на знак протесту залишив залу засідань. Нагадаємо, на підтримку надання російській мові статусу другої державної поставили підписи 187,378 тисячі громадян Латвії, які мають право голосу. Згідно з процедурою, президент був змушений внести до Сейму відповідний законопроект, після провалу якого в країні відбудеться загальнонаціональний референдум з цього питання.

Нові дані про загиблих цього року журналістів

Організація «Репортери без кордонів» підбила підсумки 2011 року, склавши список найнебезпечніших для журналістів точок світу. Такими визнано: столицю Бахрейну Манаму, найбільше місто Кот–д’Івуару — Абіджан, площу Тахрір у Каїрі (Єгипет), лівійське місто Місурату, штат Веракрус у Мексиці, місто Хуздар у Пакистані, низку муніципальних районів на островах Філіппінського архіпелагу Лусон і Мінданао, столицю Сомалі Могадішо, сирійські міста Дару, Хомс і Дамаск, площу Свободи в столиці Ємену Сані.

Згідно з даними «Репортерів без кордонів», у 2011 році було вбито 66 журналістів, з них 20 — у країнах Близького Сходу в ході висвітлення подій «Арабської весни» й 18 — у країнах Латинської Америки. Також у світі було заарештовано 1044 журналістів, а 1959 співробітників ЗМІ зазнали нападу або погроз. 71 журналіста було викрадено і 73 журналісти змушені були залишити свою країну. Окремо у звіті йдеться про активних блогерів та користувачів інтернету, з яких 5 було вбито, 199 заарештовано, 62 зазнали нападу. У 68 країнах світу, за підрахунками організації, діє цензура інтернету.

Франція на межі конфлікту з Туреччиною через вірменів

Парламент Франції готується обговорити законопроект, яким передбачено покарання за заперечення геноциду вірмен в Османській імперії під час Першої світової війни — ув’язнення терміном до одного року або штраф у розмірі до 45 тисяч євро. Згідно з вірменськими даними, 1915 р. в османській Туреччині було убито близько 1,5 млн. осіб.

Туреччина, яка категорично відкидає поняття «геноцид» щодо вірменів, уже попередила Францію про «серйозні наслідки» у двосторонніх відносинах, якщо закон буде ухвалено. Біля стін французького посольства в Анкарі вчора відбулася акція протесту. У Франції живе близько півмільйона вірмен, чиї голоси можуть відіграти важливу роль на президентських виборах наступного року.

Джобс отримав «Греммі»

Засновника компанії Apple Стіва Джобса посмертно відзначили премією Національної академії звукозапису США «Греммі». Почесну нагороду Джобс отримав за «створення продуктів і технологій, які змінили спосіб нашого сприйняття музики, телебачення, кіно та книг». На думку академіків, інноваційні розробки Джобса, такі як мультимедійний плеєр iPod або інтернет–магазин аудіо та відео iTunes Store, здійснили революцію в музичній індустрії. Вручення почесної премії «Греммі» відбудеться 11 лютого 2012 р.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>