«Діма, покажи пінгвіна»

23.12.2011
«Діма, покажи пінгвіна»

Кадр із пародії на новорічне звернення президента Медведєва.

З наближенням Нового року в російському сегменті інтернету активно обговорюють інтригу: що скаже у своєму останньому привітанні народу президент Медведєв і чи не почують росіяни одразу два привітання, як це було в новорічну ніч 1999—2000. Тоді, нагадаємо, хворий Борис Єльцин шокував теле­аудиторію повідомленням «Я устал. Я ухожу» — про дострокову передачу влади прем’єр–міністрові, Володимиру Путіну. Не встигли росіяни відкашлятися, подавившись шампанським, як в ефірі з’явився й сам щасливий «прєємнік». Скромно зізнавшись, що аж ніяк не очікував такого повороту, ВВП (сидячи трохи боком до столу — мовляв, «я ж іще не хазяїн, а лише вчуся») виголосив по суті президентське привітання й залишився в головному кріслі до 2008 року.

«Тепер, очевидно, Володимир Володимирович знову сяде в кадр після Дмитра Анатолійовича й повідомить щось у стилі: «Я відпочив, я повертаюся», — жартують дотепники. І вже лише напівжартома обговорюють, чи не візьме Медведєв приклад з Єльцина дванадцятирічної давності й чи не заявить про складення президентських повноважень уже 31 грудня. Однаково після того, як інтригу з ротацією в кремлівському тандемі розв’язано, ніхто його за головного в державі вже не тримає. Навіть ролик (нібито реклама турфірми) в інтернеті з’явився з пародією на новорічне звернення Медведєва–2012: спершу він у піджаку з краваткою стоїть на тлі Кремля, але потім картинка ззаду змінюється на пляж–пальми–море. Камера відповзає вниз, і видно, що президент вбраний у гавайські шорти — вже наполовину на відпочинку. А з–за кадру «йорнічає» голос Путіна: «Діма, покажи пінгвіна!». І Діма слухняно показує, тріпаючи «крильцями» в дурній позі... Станом на вчора це відео, розміщене на сервісі Youtube 20 грудня, переглянуло вже майже 2,5 мільйона користувачів.

А поки народ жартує й протестує (тобто готується до великого мітингу 24 грудня), сам Дмитро Анатолійович підходить до справи цілком серйозно. Принаймні одне звернення — теж останнє у статусі глави держави — він учора вже виголосив: до парламенту. У якому, в принципі, міг би працювати й сам — очолював же список «Єдиної Росії», котра отримала найбільшу фракцію.

Виступ у новообраній Держдумі шостого скликання президент почав із «насущного»: масових протестів проти фальсифікації вибо­рів. Подейкують, після мітингу 10 грудня в текст заздалегідь написаного послання довелося терміново додавати «політичну» частину. «Ми не дамо провокаторам і авантюристам втягнути країну в авантюру і не допустимо втручання ззовні в наші внутрішні справи. Росії потрібна демократія, а не хаос», — наголосив Медведєв, одним махом і «опустивши» опозицію, й натякнувши на її підтримку з–за кордону. При цьому Д.М. запевнив, що право висловлювати свою думку всіма законними способами гарантовано Конституцією, і «влада завжди робить висновки», якщо критика на її адресу справедлива.

У «програмній» частині звернення несподіванкою стала пропозиція провести в країні масштабну політичну реформу — зокрема, спростити порядок реєстрації партій і повернути виборність губернаторів (до слова, такі вимоги були серед гасел мітингу «За чесні вибори» на Болотній площі). Нагадаємо, з 2005 року вибори глав суб’єктів Федерації в Росії скасовано — це була ініціатива тодішнього президента Володимира Путіна. Сам ВВП під час прямої лінії з росіянами 15 грудня заявив, що теж не проти повернутися до виборної системи губернаторів. Але в оригінальній версії: щоб парламентські партії пропонували президенту своїх кандидатів на посаду губернатора, і вже після того, як глава держави цих претендентів схвалить, народ голосуванням обирав собі керівника з цього списку.

Нагадаємо, «ротація» президентів у Росії відбудеться навесні — вибори глави держави призначено на 4 березня. Той відомо–хто, який сяде в це крісло, залишиться в ньому щонайменше до 2018–го — уперше президента обиратимуть не на чотири, як досі, а одразу на шість років.

 

ДО РЕЧІ

Дмитро Медведєв призначив нового голову адміністрації президента на зміну Сергію Наришкіну, обраному позавчора спікером Держдуми. АП очолив Сергій Іванов, який досі обіймав посаду віце–прем’єр–міністра. Вважається, що свого часу тодішній президент Путін розглядав кандидатуру Іванова як свого можливого наступника, але зрештою зупинив вибір на «ліберальнішому» Медведєві.

 

КИШЕНІ

Центрвиборчком Росії оприлюднив дані про доходи першого офіційно зареєстрованого кандидата в президенти Росії — Володимира Путіна. Згідно з податковою декларацією, яку публікує «Россійская газєта», на банківських рахунках чинного прем’єр–міністра лежить понад 5,7 млн. рублів. ВВП є власником земельної ділянки площею 1500 кв. м у Московській області та квартири, має три вітчизняні автомобілі (два ГАЗи й одну «Ладу») та автомобільний причіп і гараж у Санкт–Петербурзі. Крім того, прем’єр–міністру в безстрокове користування надано московську квартиру площею 153,7 кв. м і ще один гараж у Петербурзі. Путін також володіє 230 акціями ВАТ «Банк Санкт–Петербург».

На рахунках його дружини Людмили Путіної лежить понад 8,3 млн. руб.

Загалом за останні чотири роки доходи Путіна (зар­плата, прибуток від вкладів у банках і з акцій та військова пенсія) становили понад 17,7 млн. руб., доходи його дружини за банківськими вкладами — 146 тис. руб.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>