Приїхав Білоконь на білому коні

23.12.2011

Помаранчева революція нагнала страху на багатьох одіозних діячів епохи Леоніда Кучми, й вони були змушені тікати з України. Одним із таких був Микола Білоконь, колишній міністр внутрішніх справ, що допускав міліцейську сваволю перед виборами 2004 року і по тому сховався в Росії. Там він працює радником керівника корпорації «Система» Володимира Євтушенкова, що володіє в Україні мобільним оператором МТС. Часи змінилися: за президентства Віктора Януковича Білоконь не лише набрався духу приїхати в Україну, а й з’явився у Верховній Раді — на прийомі від імені спікера Володимира Литвина для Спілки генералів органів внутрішніх справ України.

«Уже більше ніж півроку приїжджаю [в Україну]. Живу і в Києві, і в Москві», — розповів пан Білоконь «Українській правді». За словами міліцейського генерала, в часи Ющенка проти нього так і не порушили кримінальну справу. «Збирали матеріали, щоб порушити справу. Але оскільки не було доказів, що я вчинив протизаконні дії, вона порушена не була», — вважає Білоконь. Генерала дуже образив виступ «вашого президента» Віктора Ющенка, який сказав, «що місце Білоконя біля параші» (діло було після виборів у Мукачеві у квітні 2004–го). Екс–міністр не виключив, що прийме російське громадянство.

Відповідаючи на питання, чи є в нього співчуття до свого наступника в МВС Юрія Луценка, Микола Білоконь сказав: «Я не співчуваю. Мене доля Луценка не цікавить. Яке прийме рішення суд по його справі, таке воно і буде».

Очевидно, що проти самого Білоконя, який покривав «бандюків», суд репресивних рішень не прийматиме.