«Лежатиму й ігноруватиму»

23.12.2011

Сьогодні о десятій ранку Апеляційний суд столиці продовжить розгляд апеляції у «газовій» справі Юлії Тимошенко. Учора ж засідання знову не відбулося через відсутність екс–Прем’єрки та трьох її адвокатів — Юрія Сухова, Миколи Сірого та Олександра Плахотнюка. Лідерка БЮТ відмовилася встати з ліжка у палаті №260 й піти до «автозаку», який мав довезти її до суду. У свою чергу, працівники СІЗО відмовилися доправляти її в лежачому положенні на ношах, як вона того бажала.

«Згідно з висновками фахівців МОЗ, Тимошенко може пересуватися самостійно, без додаткових засобів на кшталт нош, милиць, палиць тощо», — пояснюють у Державній пенітенціарній службі.

При цьому Леді Ю написала заяву, в якій вона відмовилася брати участь в апеляційному розгляді та подавати касаційне оскарження рішень судів першої та другої інстанцій, бо сподівається лише на Європейський суд iз прав людини. «Спостерігаючи через ґрати Лук’янівського СІЗО за спектаклем жаху й абсурду, на який перетворився судовий процес, я вирішила відмовитися від будь–якої участі в ганебному процесі, — зачитав заяву Тимошенко в суді її захисник, нардеп Сергій Власенко. — Якщо хочуть, нехай бавляться у своє «кривосуддя», демонструючи всьому світу свою аморальність та підступність».

Через ці причини не бачать подальшого сенсу брати участь у розгляді апеляції на вирок, яким Тимошенко засуджено до семи років позбавлення волі, й усі її захисники. Їх позицію озвучив куратор захисту Власенко. Адвокати не ходитимуть до суду, але від спілкування зі своєю підзахисною у СІЗО не відмовляються.

Вочевидь, саме з огляду на це новий лідер фракції БЮТ Андрій Кожем’якін забажав стати захисником Юлії Тимошенко. І похвалився в кулуарах парламенту пресі, що Леді Ю вже підписала йому відповідний дозвіл. Зрозуміло, що пан Кожем’якін потребує цього статусу саме для ефективної комунікації з лідером партії «Батьківщина», не більше. Саме він учора озвучив під куполом ВР вимогу фракції БЮТ про внесення до порядку денного законопроекту щодо декриміналізації деяких статей Кримінального кодексу, за якими пред’явлено обвинувачення Тимошенко в інших справах. Але коли Голова ВР Володимир Литвин поставив це питання на сигнальне голосування, пропозицію підтримали 156 депутатів — лише опозиціонери.

 

ЗА СКЛОМ

Генеральний прокурор Віктор Пшонка вчора заявив, що відеозйомка в камері–палаті Юлії Тимошенко в Лук’янівському СІЗО проводилася на законних підставах. «Як вони (кадри) з’явилися в інтернеті, це треба з’ясувати. Є таке звернення і є таке доручення з’ясувати, але самі зйомки були законні... Пенітенціарна служба на це має право, вони це зробили», — цитує Пшонку УНІАН.