Мурашко повертається

23.12.2011
Мурашко повертається

Мурашки і «Мурашко»–Куликов — закликали до спротиву. (Фото Юрiя САПОЖНІКОВА.)

Київська влада хизується першим роком правління голови КМДА Олександром Поповим, зокрема, поставлено галочку у графі «повернули у власність міста будинок Мурашка». Насправдi ж, стверджують громадськi захисники старого Києва, перемоги градоначальника над вандалами–забудовниками, немає. Учора на Малій Житомирській відбулася театралізована акція на захист старовинних будівель–пам’яток культурної спадщини, а також Олександра Глухова — доцента фізико–математичних наук, котрий мешкає в цьому будинку і самотужки веде боротьбу в судах.

 

На Малій Житомирській, 12–А зібралося близько двох десятків людей, передусім художники та журналісти. Із давнини в центр сучасного Києва прибув і сам видатний художник. Театралізований Олександр Мурашко (тележурналіст Андрій Куликов) відкрив меморіальну дошку «Будинок зразкового спротиву і високої громадської культури» i закликав присутніх лишити «автограф» на полотні — у будь–якій графічній формі.

«Ми пишаємося свідомою позицією пана Глухова. На жаль, так склалося, що цю людину підтримують лише журналісти і митці, а не влада. А цей чоловік самотужки виграє суди і протистоїть рейдерам. Полотно з пiдписами ми плануємо передати в міськдержадміністрацію», — говорить «УМ» Люся, учасниця арт–групи «Всупереч».

Сам же Олександр Глухов, мешканець будинку на Малій Житомирській, 12–А, каже, що останнім часом КМДА поводиться вкрай цинічно, наприклад у газеті «Вечірній Київ» і на сайті повідомляє про перемогу Олександра Попова — мовляв, будинок Мурашка і сусідні старі будівлі повернуто у власність міста. «Насправді будинки не повернено. Так, я і прокуратура виграли суд — було скасовано інвестиційну угоду, за якою будинки, зокрема i той, що належав художнику Мурашку, продали. А Київська міськдержадміністрація у цій справі виступала відповідачем, тобто на боці інвестора, який незаконно отримав будинки! Тобто позитивна роль КМДА може бути хіба в тому, що вона зуміла програти суд прокуратурі і мені, — каже чоловік. — Насправді юридично, в судах, справи ідуть непогано. А на практицi — ситуація плачевна. Адже моя квартира і стародавні будинки «зависли» у повітрі. Після того, як їх продаж визнали незаконним, ці об’єкти місту не повернули. Інвестор ними займатися не хоче — вони ж практично уже йому не належать. А КМДА у відповідь на мої звернення відписує, що будинки їм не належать».

Сім’я Глухових мешкає у квартирі без опалення. Їхнє життя погіршується — були спроби відключити електрику, влаштовувалися пожежі.

Нагадаємо, будинки на Малій Житомирській, 12–А, 12–Б, 14–А, 14–Б разом із садибою Мурашка Шевченківська адміністрація передала на баланс КП «Житлоінвестбуд–УКБ» (цю структуру очолював Михайло Голиця, начальник Головного управління житлового забезпечення). А «Житлоінвестбуд–УКБ», у свою чергу, продав будинки приватній фірмі ТОВ «Пантеон–Інвест», разом із квартирою Глухових.

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Садиба Мурашка, невеликий цегляний будинок на Малiй Житомирськiй, 14, побудували ще в середині ХІХ століття. У 1895 році його придбав київський купець Олександр Іванович Мурашко. Пізніше садибу неодноразово добудовували, у дворі розбили сад iз криницею. До 1910 року там було збудовано чотириповерховий цегляний будинок.

На початку ХХ століття садиба перейшла у спадок сину купця — художнику Олександру Мурашка. Тут розташовувалася майстерня художника, його апартаменти, магазин, а також квартири, які здавалися в оренду. Зараз садиба вимагає ремонту і реставрації.